U Sloveniji od početka februara obavezne e-vinjete

Od 1. decembra/prosinca 2021.g. za naplatu cestarine u Republici Sloveniji uveden je sistem e-vinjeta, a od 1. februara/veljače 2022. e-vinjete postaju obavezne i time u potpunosti zamijenjuju dosadašnje naljepnice na vjetrobranskom staklu kojima se dokazivalo da je cestarina plaćena.

Vozačima su dostupne godišnje, mjesečne i sedmične e-vinjete koje se mogu kupiti online na prodajnim mjestima AMZS-a, DARS-a (Dioničko društvo za autoceste Republike Slovenije), na DarsGo benzinskim pumpama i ostalim benzinskim pumpama.Slo

u sloveniji od početka februara obavezne e-vinjete
u sloveniji od početka februara obavezne e-vinjete

Iz DARS-a, koji je nadležan za naplatu cestarine, odnosno za izdavanje e-vinjeta, upozoravaju:

E-vinjeta je povezana s registarskim brojem vozila. Prilikom kupovine e-vinjete kupac mora navesti tačan registarski broj i državu registracije vozila kojim putuje u Sloveniju te odabrati odgovarajući e-vinjetu za ispravan razred naplate. Ako se registarski broj u sistemu e-vinjeta ne podudara s registracijskim brojem vozila na autocesti ili brzoj cesti, to znači da cestarina nije plaćena. Kupac je odgovoran za tačan upis registracijskog broja i izbor klase cestarine.

Sistem kontrole e-vinjeta funkcionira tako da registarske brojeve vozila za koje je plaćena cestarina na kontolnim tačkama prate kamere koje su postavljene na mreži autocesta, a za vožnju bez važeće elektronske vinjete predviđena je kazna u iznosu od 300 EUR.

Sve dodatne informacije o e-vinjetama, kao i njihove cijene, te način kupovine možete provjeriti putem linka

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU