Izvjesne velike promjene u gradskim upravama Zagreba i Osijeka – TNTPortal

U nedjelju će građani Hrvatske izaći na lokalne izbore. Biraće gradonačenike, načelnike i gradske skupštine, odnosno opštinska vijeća. Kako stvari stoje, prema anketama izlaznosti, Hrvati bi na ovim izborima mogli napraviti značajne promjene. Naravno, najviše pažnje izaziva Grad Zagreb, na čijem čelu je dvije decenije bio pokojni Milan Bandić. Čini se da će Zagrepčani, ali i Osječani napraviti ogromne promjene u gradskim upravama.

Skoko: Lokalni izbori donose velike promjene na političkoj sceni Hrvatske

O razvoju događaja na lokalnom nivou u Hrvatskoj, u magazinu Svijet smo razgovarali sa profesorom na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Božom Skokom. Kaže da ovi lokalni izbori donose velike promjene na političkoj sceni Hrvatske. “Uzmemo li samo četiri velika grada, u sva čet…

Najdugovječniji gradonačelnik Zagreba bio je nedavno preminuli Milan Bandić. Svaka promjena na čelu glavnog grada Hrvatske bila bi velika, ali ono što ankete izlaznosti pokazuju jeste da će ta promjena biti baš velika. Prema istraživanju koje je sprovela agencija IPSOS 9 dana prije izbora u velikom vodstvu, sa povjerenjem 41,5 posto građana, je Tomislav Tomašević, jedan od osnivača platformi Zagreb je naš i  Možemo, a koji je na ovim izborima kandidat koalicije Možemo, Zagreb je naš, NL, OraH i Za Grad.

“Malo je neobično biti favorit, jer do sada smo inače bili iznenađenje izbora. Ja sam inače odlučio da ću voditi pozitivnu kampanju. Zapravo sam htio više fokusirati kampanju na sadržaj i ono što treba promijeniti u Zagrebu i na koji način to promijeniti. Ja se nadam da će ljudi izaći na izbore, jer, u svakom slučaju dobićemo novog gradonačelnika poslije 20 godina. Po tome su ovo povijesni izbori. S druge strane, kad vidite koji su sve izazovi pred nama  koje moramo riješiti u sljedećih 4 ili 8 godina, ovo su sudbonosni izbori za grad Zagreb i definiraće se u kom smjeru ćemo ići nekoliko narednih desetljeća”, rekao je Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Tomašević iza sebe ima 20 godina aktivističkog staža. Kako naglašava, nije političar koji je gradio karijeru u kabinetima i kancelarijama, nego na ulici među ljudima. Kako analize pokazuju, teško da ga neko od protukandidata može poraziti. U utrci za ulazak u drugi krug i borbu s Tomaševićem su Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta s 11,4 posto podrške i HDZ-ov Davor Filipović sa 11,1 posto.

“Naša je želja da uz postupno smanjenje finansijskog pritiska na građane ponudimo racionalno upravljanje gradskim proračunom. Mi ćemo gradski proračun izvuči iz deficita u suficit, kako mi velimo – iz minusa u plus. Problem ustroja zagrebačkog holdinga moguće je riješiti, i to u prva tri mjeseca nove gradske vlasti, ali bez zadiranja u postojeću organizacijsku strukturu i u stečena prava zaposlenika”, navodi Mirosav Škoro, kandidat za gradonačelnika Zagreba.

“Ono što ja nudim našim sugrađanima je novi model upravljanja Gradom Zagrebom. Do sada sam u svim anketama bio prvi u političkom spektru od centra ka desno. I sada sam prvi, ali sam na drugom mjestu, sa pozitivnim trendom i nadam se da će se tako i nastaviti i da ću u drugom krugu odmjeriti snage sa najjačim predstavnikom ljevice. Ako mi sugrađani ukažu povjerenje kao gradonačelniku našega grada, mogu uspostaviti mnogo bolju saradnju s vladom Republike Hrvatske, nego što to može napraviti bilo koji od mojih protukandidata”, ističe Davor Filipović, kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Velike promjene, očekuje se, napraviće i građani Osijeka. Istraživanje sprovedeno 9 dana uoči izbora pokazuju da bi prijestolnicu Slavonije konačno, po prvi put mogao dobiti HDZ, odnosno njihov kandidat Ivan Radić. Radić za sada ima povjerenje 38 posto građana. Iza njega je kandidat Domovinskog pokreta Berislav Mlinarević sa 19,2 posro, a slijede ga SDP-ov Goran Kušec i Vladimir Šišljagić iz Snage Slavonije i Baranje. Kao i u Zagrebu, situacija je prilično čista.

“Ne želimo tražiti krivce u prošlosti, nego želimo pokazati kako i na koji način Osijek može ići naprijed. Ne opuštamo se, očekujemo da ćemo prvi puta u gradu Osijeku pobijediti, jer se gradu Osijeku prvi put u 30 godina pruža jedna prilika koju do sada nije imao. A to je jedna sinergija, jedna vertikala razvoja gradske, županijske i državne razine. Smatram da tu priliku nećemo propustiti, da će građani to prepoznati i da ćemo krenuti jednim novim smjerom u gradu Osijeku”, rekao je Ivan Radić, kandidat za gradonačelnika Osijeka.

U Splitu, situacija neizvjesna. Vodi HDZ-ov kandidat Vice Mihanović. Iza njega su Ivica Puljak iz Centra i bivši gradonačelnik grada pod Marjanom Željko Kerum. Razlike u procentima su na nivou statističke greške. Vidno je da, možda i očekivano HDZ solidno kotira ako pogledamo cjelokupnu situaciju, ali neočekivano je da SDP-ovci gube na svim frontovima. Jedinu šansu za grdonačelničku poziciju, u najvećim centrima, SDP ima u Rijeci, gdje je tijesna borba između njihovog Marka Filipovića i nezavisnog kandidata Davora Štimca. Još par dana je ostalo da vidimo kako će se rezultati izbora odraziti na kompletnu političku scenu u Hrvatskoj i ko će zadržati, a ko izgubiti utjecaj koji još uživa. Gledano sa strane, ohrabrujuće je što Hrvatska na gradonačelničkim pozicijama velikih centara dobija nove, mlade snage, sa možda drugačijim vizijama od dosadašnjih. No, dok prvo ne pobijede, a zatim se ne prihvate posla, ne usuđujemo se prejudicirati razvoj događaja u naredne 4 godine.

Ovo je prilog iz vanjskopolitičkog magazina Svijet. Kompletnu emisiju pogledajte OVDJE

federalna.baIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU