Izvještaj Centra za pružanje pravne pomoći TIBiH/ Građani sve češće svjedoci korupcije

Centar za pružanje besplatne pravne pomoći u borbi protiv korupcije Transparency International u BiH (TIBiH) je u prvoj polovini 2022. godine postupao u 154 predmeta vezana za prijavu korupcije, te je zabilježio 817 poziva građana na besplatnu liniju za prijavu korupcije 0800 55555.

Državna uprava i dalje predstavlja sektor u kom je evidentirano najviše neregularnosti, te su u prvih šest mjeseci 2022. godine u ovoj oblasti zabilježene 104 prijave, što predstavlja porast u odnosu na isti period prošle godine (66).

Pravosuđe (11), obrazovanje (11) te privatni sektor (14) su oblasti u kojima Centar bilježi konstantan broj predmeta, dok je u oblasti zdravstva primjetan pad broja prijava korupcije u (3) periodu od januara do jula 2022. godine u odnosu na prethodne godine, kada je pandemija COVID-19 izvršila negativan pritisak na ovu oblast.

Najveći broj predmeta u tom periodu se odnosi na prijave osoba koje su svjedokom korupcije, i to 84, što je evidentan porast u odnosu na prethodne godine.

Prijave zviždača (17) i osoba koje su žrtva korupcije (43), iako relativno brojne, ne bilježe značajan porast u odnosu na prethodni period, što sugeriše da su građani u većoj mjeri svjesni korupcije kojoj svjedoče u svom okruženju, ali im i dalje nedostaje neophodna institucionalna i pravna zaštita kako bi se odlučili na prijavu u situacijama kada su žrtva korupcije ili kada osjećaju da mogu da trpe posljedice zbog prijave.

Na osnovu postupanja Centra, u tom periodu je doneseno čak 12 presuda u korist TIBiH protiv javnih organa na svim nivoima vlasti u BiH, i to protiv: Agencije za bankarstvo Federacije BiH, Elektroprenosa BiH, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, RUGIP RS, Skupštine ZDK, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, JP „Putevi RS“, KJKP „Rad“ Sarajevo, Vodovoda Kozarska Dubica, Grada Trebinja, Općine Hadžići, te RTV Velika Kladuša.

U istom periodu izrečene su tri preporuke Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH po predstavkama Centra, te je pokrenuto 11 upravnih sporova protiv javnih organa zbog nedostavljanja informacijama od javnog značaja, saopćeno je iz TIBiH.

TIBiH Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije pruža savjetodavnu pravnu pomoć građanima, koji mogu da kontaktiraju Centar putem besplatnog broja 0800 55555 ili putem platforme prijavikorupciju.org.

(FENA) D. V.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU