Izvoz grafičke i papirne industrije BiH u 2020. veći za 3,6 posto – TNTPortal

Kompanije grafičke i papirne industrije u BiH osjetile su posljedice pandemije zbog otežanog snabdijevanja sirovinama i repromaterijalima i pada potražnje za grafičkim uslugama, a posljedicama su najviše pogođene male štamparije zbog nedostatka posla.

Prema analizi poslovanja ovih sektora u prošloj godini, koju je sačinila Vanjskotrgovinska komora BiH, značajan broj proizvođača papirne industrije je imao povećanje izvoza, dok su mnoge kompanije grafičke industrije zabilježile pad izvoza. Uvoz je načelno smanjen u tim sektorima i takav trend je imao od početka pandemije.

Izvoz grafičke i papirne industrije BiH u 2020. godini iznosio je 299.560.657 KM ili 3,6 posto više nego 2019. U okviru toga, papirna industrija je ostvarila izvoz od 240.922.587 KM (8,4 posto više nego u  2019), dok je grafičkih proizvoda izvezeno u vrijednosti od 48.925.879 KM (10,6 posto manje nego predhodnu godinu).

Porast izvoza proizvoda papirne industrije ostvarili su: papiri koji se koriste za izradu toaletnog papira i sličnih proizvoda, kraft papir i karton nepremazni, ostali nepremazni papiri i karton, papir i karton valoviti, papir, karton i celulozna vata, cigaret papir, toaletni papir, etikete svih vrsta, registratori i knjigovodstvene knjige.

Pad izvoza papirne industrije zabilježen je kod nepremaznog papira i kartona, premazanog papira sa jedne strane, biljnih pergament papira, ostalih papira i kartona i celulozne vate, kutija, vreća i vrećica. Reciklirani papir i celuloza imali su podbačaj izvoza od 26,1 posto.

U okviru grafičke industrije porast izvoza ostvarili su samo ostali štampani materijali, dok su drugi proizvodi imali pad izvoza.

 

TNTPortal / FENA

Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU