Izvoz grafičke i papirne industrije veći za 33,6 odsto

Grafička i papirna industrija BiH lani je ostvarila od 400,1 milion KM, što je više za 33,6 odsto nego 2020, dok je uvoz iznosio 418,5 miliona KM, što je više 16,7 odsto.

Iz ovih podataka se vidi da su kompanije grafičke i papirne industrije ostvarile rast izvoza i uvoza u 2021. godini i pored toga što su bile suočene sa poteškoćama u poslovanju, tako da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 81 odsto, a godinu dana ranije bila je 71,5 odsto, navodi se u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

Papirna industrija prošle godine ostvarila je izvoz od 326.279.342 KM ili 35,4 odsto više nego u prethodnoj godini, dok je grafičkih proizvoda izvezeno u vrijednosti od 60.559.010 KM ili 21,6 odsto više nego u 2020.

Papir i karton namijenjeni daljoj preradi ostvarili su izvoz od oko 13,3 miliona KM ili 50,4 odsto više nego 2020. godine.

“Ako se analizira struktura izvoza, vidi se da su najveći porast izvoza proizvoda papirne industrije ostvarili ostali nepremazni papiri i kartoni u rolnama, valoviti papir i karton, kraft papir i karton valoviti i ostali papiri, karton i celulozna vata”, ističu iz Spoljnotrgovinske komore.

U okviru grafičke industrije porast izvoza ostvarili su ostali štampani materijali i knjige, brošure i leci, dok su novine i časopisi ostvarile smanjeni izvoz.

U analizi je navedeno da je 92,8 odsto ukupnog izvoza grafičke i papirne industrije realizovano na top 20 izvoznih tržišta, među kojima su najznačajnija Srbija, Slovenija, Hrvatska, Turska, Slovačka, Italija, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Poljska, Austrija i Rumunija.

U okviru papirne industrije najviše su se uvozili kutije, vreće i spremnici, papir, karton i celulozna vata, nepremazni papir i papir za toalet prerađevine, dok se u okviru strukture uvoza grafičke industrije najviše uvozile štampane knjige i brošure, novine i publikacije, te ostali štampani materijal.

Proizvodnja i prerada papira, čiji je uvoz lani iznosio 386.938.743 KM, ostvarila je porast uvoza od 16,8 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Uvoz proizvoda grafičke industrije iznosio je 54.370.665 KM ili 11,1 odsto više nego 2020.

Proizvodi papirne industrije najviše su se uvozili iz Italije, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Austrije, Slovačke, Poljske, Mađarske, Velike Britanije, Holandije, Turske, Kine, Španije, Češke, Danske, Indonezije i Švedske.

Proizvodi grafičke industrije najviše su se uvozili iz Hrvatske, Srbije, NJemačke, Italije, Francuske, Slovenije, Velike Britanije, Holandije i Mađarske. 

bhrt

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU