Izvoz namjenske industrije BiH za 11 mjeseci 263 miliona KM

Izvoz namjenske industrije BiH u 11 mjeseci ove godine iznosio je 263 miliona KM, što je za 8,3 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Na sastanku članova Grupacije namjenske proizvodnje pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) razmatrana je analiza vanjskotrgovinske razmjene naoružanja i vojne opreme i istaknuto da samo nekoliko kompanija koje čine ovaj sektor ostvaruje odlične rezultate.

Procjena je da će se u 2022. godina zabilježiti jednaki rezultati kao i u prethodnoj godini. Vodeća izvozna tržišta bila su SAD (64 miliona KM), Saudijska Arabija (52 miliona KM), Turska (42 miliona KM), Srbija (16 miliona KM) i Poljska (14 miliona KM). Kao i proteklih godina, najviše smo izvozili municiju za vojno oružje, revolvere i pištolje (70 posto).

Nakon podnesenog Izvještaja o radu Grupacije u proteklom periodu, članovi su razmatrali prijedloge za rad Grupacije u 2023. godini. U fokusu iznesenih prijedloga bila je redukcija administrativnih barijera i unapređenje poslovnog ambijenta, kao i prijedlozi za izvozno promotivne aktivnosti zajedničkih sajamskih nastupa pod naslovom „Defence industry of Bosnia and Herzegovina“.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU