-1.1 C
Sarajevo
Utorak, 31 siječnja, 2023

Izvoz namjenske industrije BiH za 11 mjeseci 263 miliona KM

Izvoz namjenske industrije BiH u 11 mjeseci ove godine iznosio je 263 miliona KM, što je za 8,3 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Na sastanku članova Grupacije namjenske proizvodnje pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) razmatrana je analiza vanjskotrgovinske razmjene naoružanja i vojne opreme i istaknuto da samo nekoliko kompanija koje čine ovaj sektor ostvaruje odlične rezultate.

Procjena je da će se u 2022. godina zabilježiti jednaki rezultati kao i u prethodnoj godini. Vodeća izvozna tržišta bila su SAD (64 miliona KM), Saudijska Arabija (52 miliona KM), Turska (42 miliona KM), Srbija (16 miliona KM) i Poljska (14 miliona KM). Kao i proteklih godina, najviše smo izvozili municiju za vojno oružje, revolvere i pištolje (70 posto).

Nakon podnesenog Izvještaja o radu Grupacije u proteklom periodu, članovi su razmatrali prijedloge za rad Grupacije u 2023. godini. U fokusu iznesenih prijedloga bila je redukcija administrativnih barijera i unapređenje poslovnog ambijenta, kao i prijedlozi za izvozno promotivne aktivnosti zajedničkih sajamskih nastupa pod naslovom „Defence industry of Bosnia and Herzegovina“.

  Biznis i izgradnja mira: Ne možemo naprijed bez kohezije u društvu

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU