“Ja sam predsjednik Hrvata u BiH” …Ali kojih?/ Evo koliko je Milanović dobio glasova u BiH na izborima

Ne stišavaju se reakcije na najnoviju izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je dan ranije u Generalnoj skupštini UN-a govorio o BiH, izbornim reformama, te “nemogućnosti Hrvata da biraju svoje predstavnike”.​ Istakao je da je “nejednakost njezinih konstitutivnih naroda predugo neriješena”.

– To je nepotrebno stvorilo unutarnje političke nestabilnosti i napetosti. Kako bi BiH krenula naprijed, potreban je odgovarajući institucionalni okvir za “podjelu vlasti”, zasnovan na načelima federalizma, decentralizacije i legitimne reprezentacije… Izborne reforme trebale bi omogućiti svakom konstitutivnom narodu (Bošnjacima, Srbima i Hrvatima) da biraju svoje predstavnike na svim odgovarajućim političkim razinama. Hrvati Bosne i Hercegovine nisu bili u mogućnosti iskoristiti ovo pravo. Nije stoga čudno što se osjećaju marginalizirani i obespravljeni. To se mora promijeniti, rekao je Milanović.

On je nakon obraćanja novinarima izjavio kako je on predsjednik i Hrvata u BiH. To je šokiralo i novinare koji su tražili objašnjenje za takvu izjavu. Kritikovao je i Komšića, kazavši kako “ne zna s kojim mandatom je došao i u čije ime govori”.

-I da je predstavnik Hrvata, jer funkcioniraju kao tri člana, rekao sam da sam ja predsjednik hrvatskih građana i onih Hrvata koji žive u BiH. To je moja dužnost i obaveza, rekao je Milanović.

Na pitanje novinara da li je rekao da je predsjednik Hrvata u BiH, Milanović je nastavio: “U onoj mjeri u kojoj Ustav kaže, da se brinemo i vodimo računa o statusu Hrvata izvan Hrvatske, ali uz poštovanje zemalja, da”.

U ovom kontekstu treba se prisjetiti glasova koje je Milanović dobio u BiH na posljednjim izborima. Za Milanovića je glasao tek 2.701 Hrvat u našoj zemlji, dok je većinu glasova odnijela njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović,  ukupno 32.467 glasova od 35.168 važećih listića.

Oslobodjenje portal

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU