Jačajte imunitet, dolaze nam hladniji dani

jačajte imunitet, dolaze nam hladniji dani

Varljiva jesen i ove je godine izmijenila različite vremenske prilike, od kiše, sunca, jeseni, naglog skoka pa pada temperature. No, kako sada stvari stoje, vremenske prilike idućih će dana biti primjerenije datumu u kalendaru, javljaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Snijeg i kiša

Uz pad temperature zraka, slabe oborine na planinama će biti u obliku snijega, a na sjeveru i u središnjim područjima Bosne u obliku kiše koja će postupno prijeći u susnježicu i snijeg. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne prevladavat će uglavnom sunčano vrijeme. Puhat će umjeren vjetar sjevernog smjera, u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni umjerena do jaka bura, koja će do kraja drugog dana vikenda oslabjeti. Minimalne temperature zraka varirat će od -2 do 3 °C u Bosni, na području Hercegovine od 4 do 9 °C. Najviše dnevne bit će između 0 i 5 °C u Bosni, do 11 °C na jugu zemlje. Stabilno i suho vrijeme uz umjerenu naoblaku prognozira se početkom idućeg tjedna (18. prosinca). Kako javljaju iz FHMZ-a, u Bosni je moguća magla, osobito u kotlinama i duž riječnih tokova. – Od četvrtka, prema raspoloživim sinoptičkim materijalima, očekujemo nove oborine u BiH. U Hercegovini se očekuje kiša, a u Bosni većinom snijeg ili susnježica. Stabilizacija vremenskih prilika prognozira se od 25. prosinca do kraja prognoznog razdoblja, javili su iz FHMZ-a. Iako je većina jedva čekala zahladnjenje nakon paklenog ljeta, svjesni smo da su hladniji dani donijeli respiratorne infekcije. – Kako se približavamo zimi, broj respiratornih infekcija i broj ljudi koji su zaraženi respiratornim virusima te bakterijama je u porastu. Također, treba upozoriti obiteljske liječnike i pacijente da se na svoju ruku i bezrazložno ne uključuju antibiotici prilikom liječenja, upozoravaju stručnjaci. Dr. Edita Černy Obrdalj, voditeljica Službe obiteljske medicine u Domu zdravlja Mostar, nedavno je za Večernji list dala nekoliko uputa, odnosno pravila ponašanja prilikom pojave zaraze. – U slučaju pojave temperature, kihanja i kašlja prvo je važno početi sa samoliječenjem. To podrazumijeva dobru hidrataciju, jako puno tekućine, biljnih čajeva i negazirane vode. Ako je temperatura iznad 38, potrebno ju je skidati paracetamolom i ibuprofenom, naravno, ako osoba nema alergiju na lijekove. U slučaju da takvo stanje traje više od četiri dana, potrebno se javiti liječniku kako se ne bi razvile neke virusne komplikacije – kazala je dr. Černy Obrdalj.

Hrana i higijena

Spriječiti zarazu, kažu liječnici, nije lako, ali se općim i individualnim mjerama može preduhitriti. Budući da mnogo vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, liječnici ističu kako je vrlo važno redovito provjetravati prostorije. Naravno, uz redovito provjetravanje prostorija, potrebno je redovito prati ruke, a jedan od načina prevencije je i nošenje maske. Osnovno je ostati kući za vrijeme bolesti, pokrivati usta, brisati nos papirnatim maramicama i higijenski ih odlagati. Kad je sezonska gripe u pitanju, najbolji način prevencije je cijepljenje. Cjepivo je svima preporučeno, a osobito osobama u riziku od obolijevanja, starijim osobama i kroničnim bolesnicima. Jačanje obrambenog sustava također ima vrlo važnu ulogu. – Prehrana je vrlo važna. Unošenje svježeg voća i povrća bogatog vitaminima, osobito vitaminom C, u više obroka dnevno, jača obrambeni sustav i povoljno djeluje u zaštiti organizma od gripe i drugih virusnih bolesti dišnog sustava – navode stručnjaci.

www.vitez.info

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU