20 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Jajce: Podjelom letaka mladi skrenuli pažnju na poroke današnjice

U okviru projekta “Zajednica bez poroka”, volonteri Omladinskog kluba “Dijamant” i članovi ŽOK Jajce -Nansen danas su centru grada Jajca vršili su podjelu informativno-promotivne i edukativnih letaka “Mi smo zajednica bez poroka”.

Mladi su poručili da je jako bitno uticati na svijest mlađih osoba i tim putem razviti zdraviji način života i motivirati ih da svoje slobodno vrijeme što kvalitetnije iskoriste. Ako je nedovoljno osmišljen i vođen, prostor slobodnog vremena može postati izvorištem neprihvatljivih ponašanja i ovisnosti.

Stoga su odgojno-obrazovne institucije, nevladina udruženja, mediji,sportske organizacije i roditelji dužni da mlade uključe u što više aktivnosti i da njihovo slobodno vrijeme ispune kvalitetnim sadržajem, jer aktivno i kreativno provođenje slobodnog vremena pridonosi razvoju cjelovite ličnosti i zdravog društva.

-Nedostaje inicijativa od institucija, kako bi se smanjilo pogrešno navikavanje na poroke, a sam ti postali ovisni. Ova naša današnja aktivnost nije pra, a i shodno svojim mogućnostima i Ministarstvom obrazovanja i nauke činimo pozitivne narative jer postoji stalna potreba za ukazivanjem prisutnosti poroka u zajednici, te podizanje svijesti mladih i građana, rekao je Šekib Makić, predstavnik OK “Dijamant” i predsjedik Upravnog odbora i  trener u ŽOK “Jajce-Nansen”.

Cilj projekta i jeste poboljšati trenutno stanje u vezi s lošom situacijom u preventivnom radu od zloupotreba opojnih droga, da na zanimljiv i interaktivan način usvoje nova znanja i vještine koje će im biti korisne u sferi privatnog i profesionalnog života.

-Planirane projektne aktivnosti će doprinijeti i podstaći mlade kao i institucije da prepoznaju potrebe i pokrenu različite programe podrške za preventivnim radom od ovisnosti. Bitno je potaknuti učesnike da grade drugačiji odnos prema sebi, tako i prema okruženju u kojem žive, istakao je Makić.

Kroz edukativno-interaktivne radionice do sada su obuhvatili oko 400 mladih, a interesiranje je bilo dosta pozitivno i interesantno.

Ovaj projekt i aktivnost se realizirao uz pomoć Federalnog ministarstva obrazovanja i kulture.

 

 

(Jajce Online)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU