25 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 lipnja, 2023

Jajce: Povezivanje obrazovnog sistema i potreba privrede

Na inicijativu Općine Jajce održan je sastanak sa privrednicima s područja općine Jajce, predstavnicima Ministarstva privrede SBK/KSB, Biroa za zapošljavanje Jajce te lokalnim srednjim školama.

Ovaj sastank je održan u cilju iznalaženja zajedničkih rješenja u  povezivanju obrazovnog sistema, potreba privrede i podrške Općine Jajce u ovom procesu.

Naime, predstavnici privrednih subjekata koji posluju na području općine Jajce evidentirali su problem nedostatka kvalifikovane radne snage, a kako usklađivanje potreba privrede i tržišta rada zahtjeva pristup koji je povezan sa profesionalnom orjentacijom učenika u smislu odabira deficitarnih zanimanja današnji sastanak je imao za cilj oslikati ovaj problem.

Općina Jajce od 2020. godine namjerava provoditi projekat „Stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja“ i važno je definisati listu zanimanja koja su potrebna privredi. Sastanak je bio prilika da sve strane iznesu svoje preporuke i ideje za stvaranje boljeg poslovnog okruženja u općini Jajce.

Podaci sa evidencije Biroa za zapošljavanje da se trenutno na evidenciji nalazi 115 kuhara, 41 konobar, 287 prodavača, 129 bravara i samo 11 zavarivača starije životne dobi dovoljno govori da se mora razmišljati o izboru struka koje se upisuju u srednju školu.

Također, čulo se u diskusijama, u narednom periodu treba poboljšati načine obavljanja prakse. Nakon rasprave učesnici su se saglasili da nastave kontinuiranu saradnju jer je evidentno da privrednicima Jajca nedostaju stručna zanimanja i kvalifikovani i obučeni radnici.

Općina Jajce je iskazala spremnost da stipendira deficitarna zanimanja, a od škola se očekuje da prihvate potrebe privrede, te u tom smislu pokrenu inicijativu za otvaranje zanimanja potrebnih privredi Jajca.

Jedan od zaključaka današnjeg sastanka je i da Općina Jajce, Ministarstvo privrede SBK/KSB i privredni kolektivi s područja općine Jajca opreme  kabinete za odvijanje stručne nastave u Srednjoj strukovnoj školi Jajce.

 

 

(opcina jajce)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU