13 C
Sarajevo
Četvrtak, 23 rujna, 2021

Japanska vlada donirala sredstva za obnovu dvije osnovne škole

Svečanosti primopredaje grant projekata podržanih od japanske vlade održane su jučer za projekte obnove Osnovne škole “Sveti Sava” u Rogatici i Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Višegradu.

U okviru Temeljne grant pomoći za projekte ljudske bezbjednosti (GAGP), Vlada Japana je dodijelila grant u iznosu od 74.553 eura (145.800 KM) Osnovnoj školi Sveti Sava u Rogatici za zamjenu oštećenih prozora i vrata u školskim zgradama.

Također, u okviru GAGP-a Ambasada Japana dodijelila je OŠ “Vuk Karadžić” u Višegradu sredstva u iznosu od 68.076 eura (oko 133.100 KM) za zamjenu kotlova za grijanje i popravak oštećene stolarije kao što su prozori i vrata u školskim zgradama.

Ova dva projekta doprinijela su poboljšanju ambijenta za učenje u školama. Ukupno u ove dvije osnovne škole direktni korisnici projekata su oko 1.480 učenika i oko 160 nastavnika i osoblja.

Primopredaji sredstava prisustvovao je i ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto.

Unutar GAGP-a, Japanska pomoć BiH dostigla je od 1996. godine više od 18 miliona eura (oko 35 miliona KM) pokrivajući vitalne sektore kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje.

- Oglašavanje - japanska vlada donirala sredstva za obnovu dvije osnovne škole

Posebno, Vlada Japana pridaje veliki značaj poboljšanju obrazovnog okruženja u BiH i odobrila je oko 28 miliona eura (oko 55 miliona KM) za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje više od 210 škola širom BiH tokom proteklih 22 godine kroz GAGP program pomoći i opšte grantove, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.

(FENA) M.L.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima