13.8 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

Jazavci kopaju tunele ispod pruga, zaustavili željeznički saobraćaj u Nizozemsko

Jazavci koji kopaju tunele ispod željezničkih pruga u Nizozemskoj uzrokovali su kašnjenje i zatvaranje linija, javlja BBC.

Vozovi na sjeveru i jugu zemlje zahvaćeni su ovim problemom, a neke linije su zatvorene najmanje sedam dana. Linija između Den Boscha i Boxtela na jugu bila je zatvorena u utorak nakon što su jazavci iskopali tunele ispod pruge. Zvaničnici su kazali da ne znaju koliko će problem trajati jer su jazavci zaštićena vrsta.

Direktor ProRaila John Voppen, kompanije koja održava nizozemsku željezničku mrežu, kazao je da je linija prekinuta drugi put u sedam dana zbog aktivnosti jazavaca. On je kazao da bi rješavanje ovog problema moglo oduzeti dosta vremena jer mašinovođe moraju odbiti dozvolu da uklanjaju životinje ili vrše bilo kakve aktivnosti u njihovom staništu.

Inspekcija provedena u proteklim danima pokazala je da su jazavci kopali aktivnije, što ima direktne posljedice na sigurnost željezničke pruge.

Linija Den Bosch – Boxtel – Eindhoven je važna veza između sjevera i juga Nizozemske, a putnički i teretni vozovi na ovoj liniji bit će pod utjecajem problema s jazavcima barem do narednog utorka.

Ranije ovog mjeseca su jazavci na sjeveru iskopali tunele ispod pruge u blizini Molkweruma u provinciji Friesland, zbog čega je jedna linija zatvorena do aprila.

Željeznički radnici planiraju napraviti pješčano brdo kako bi jazavci mogli kopati i praviti sebi domove.

Voppen je kazao da je ProRail u hitnim razgovorima s ministarstvom infrastrukture.

“Život s jazavcima je izazov za ProRail, a cilj je osigurati željeznički saobraćaj i jazavca”, navode iz ProRaila.

klix.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU