Jedna obična olovka će pomoći da vaše sobne biljke ostanu na životu

Cvijeće i sobne biljke unose živost i radost u dom u kojem se nalaze. Osim toga, one su veoma korisne jer neke od njih imaju sposobnost da pročišćavaju zrak od štetnih čestica.

Cvijeće i sobne biljke unose živost i radost u dom u kojem se nalaze. Osim toga, one su veoma korisne jer neke od njih imaju sposobnost da pročišćavaju zrak od štetnih čestica.

Svaka biljka traži određenu njegu, a često nismo sigurno jesmo li ih postavili na pravo mjesto i dobivaju li dovoljno svjetlosti i vode.

Stručnjak za sobne biljke, Kate Lindley, je za “Mirror” otkrila tajnu kako održati biljke na životu i točno odrediti pravu količinu vode.

canva/ kućne biljke

Prije svakog zalijevanja je ključno testirati zemlju kako bi se spriječilo prekomjerno ili nedovoljno zalijevanje. Za to će vam biti potrebna samo jedna olovka. Kate kaže da olovku treba umetnuti u gornjih pet centimetara zemlje kako bi se provjerilo je li ovo područje još uvijek vlažno od posljednjeg zalijevanja. Ako jest, onda bi trebalo izbjegavati zalijevanje dok se ovo područje ne osuši.

Ona naglašava da se ne treba strogo pridržavati režima zalijevanja cvijećajednom ili dva puta tjedno i da je mnogo značajnije ovako utvrditi je li biljci potrebna voda. Prekomjerno zalijevanje bilo koje vrste može dovesti do truljenja, a ovaj problem je mnogo češći tokom zimskih mjeseci kada je biljkama potrebno manje vode nego ljeti.

Koliko je biljci potrebno vode ovisi od mnogo faktora: veličine posude, zemlji, svjetlosti, vlažnosti zraka, temperaturi u stanu ili kući.

Kate vlasnicima sobnih biljaka savjetuje da izbjegavaju zalijevanje hladnom vodom jer to može da izazove šok za biljku zbog nagle promijene temperature. Idealno je koristiti mlaku vodu sobne temperature.

Kate objašnjava da su sve sobne biljke različite i svaka ima različite potrebe:

-Zapamtite da je svaka sobna biljka drugačija. Neke biljke, kao što su kaktusi i sukulenti, posebno su osjetljive na prekomjerno zalijevanje, dok vrste poput paprati ne vole da biti suhe – prenosi Mirror.

(24sata.info/n1)

24sata.info

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU