Jesmo li se previše opustili?

Zbog novih slučajeva zaraze koronavirusom u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali i Kantonu Sarajevo, kantonalni Krizni štab Ministarstva zdravstva pozvao je građane da smanje kretanje, te da putuju samo u slučaju nužde.

Kakva je situacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, jesmo li se previše opustili nakon ublažavanja mjera i kakve posljedice mogu biti?

Na ulicama gužve, a fizička distanca gotovo da se i ne poštuje. Nošenje zaštitnih maski nije obavezno ukoliko postoji razmak od dva metra.

Provjerili smo sa građanima kako se prilagođavaju na ublažavanje mjera te da li znaju koje mjere je poželjno i dalje primjenjivati za dobrobit zdravlja cjelokupnog stanovništva.

Prilikom ulaska u zatvoreni prostor obavezna je dezinfekcija obuće, dezinfekcija ruku, također obavezna je i zaštitna maska ukoliko nije moguće održati udaljenost od dva metra.

“Moramo naglasiti da je Krizni štab KS od 29. maja donio naredbu da i dalje stanovništvo poštuje odgovarajuće higijensko epidemiološke mjere, a to je u prvom redu da se nosi zaštitna maska, da se drži fizička distanca na dva metra, naročito zaštitna maska da se nosi u zatvorenim prostorijama ili na otvorenom ukoliko nije mogućnost da se održi fizička distanca”, ističe epidemiolog Aida Pošković-Bajraktarević.

Prilikom ulaska u javni gradski prijevoz obavezno je nošenje zaštitne maske.

“Putnici su dobro prihvatili nove mjere, koristila se zaštitna oprema, držala se socijalna distanca, međutim s obzirom da je u zadnje vrijeme došlo do povećanog priliva putnika, održavanje tih preventivnih mjera je postalo otežavajuće, jedan od problema je i nedostatak ljudstva u preduzeću GRAS koje bi moglo da iskontroliše takve stvari”, rekao je Senad Mujagić iz GRAS-a.

“Napominjem i apelujem stanovništvo da i dalje poštuju te obavezujuće preporuke kako bi ovu situaciju i dalje držali pod kontrolom, jer popuštanjem odnosno nepoštivanjem tih mjera naravno može se pogoršati situacija”, poručila je Pošković Bajraktarević.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU