Jeste li se ikad zapitali čemu služe crne točkice na vjetrobranskom staklu?

Čemu služe one točkice na vjetrobranskom staklu? Jako su važne

Jeste li se ikad zagledali u vjetrobransko staklo na svom automobilu i uočili onaj niz crnih točkica uz njegov rub?

Zašto su one tamo? Imaju li svrhu?

Itekako imaju, a imaju i svoje ime – frit. Te crne točkice koje okružuju vaše vjetrobransko staklo zapravo imaju puno važniju funkciju nego što ste vjerojatno mislili. Kruže glasine da pomažu hvatati signal antene, ili da u sebi imaju neke senzore. Ali to, naravno, nije istina.

Frit traka je nevjerojatno tvrda boja upečena u vjetrobransko staklo. Ta boja očvršćuje ljepilo koje spaja staklo s okvirom vozila. Naravno, mogli biste jednostavno zalijepiti staklo za taj komad metala, ali poznato je da se staklo vrlo teško lijepi za druge površine. S druge strane, frit traka se odlično lijepi.

Frit traka sama po sebi ne izgleda lijepo, stoga su proizvođači odlučili dodati točkice. Ali ne samo zbog toga. Pojedini proizvođači proširili su ovu točkastu traku između štitnika za sunce koji se nalaze kod vozača i suvozača kako bi stvorili dodatnu zaštitu od sunčevih zraka tijekom vožnje.

Postoji i treći razlog zbog kojeg je frit traka točkasta. Brze promjene temperature i ekstremne temperature mogu biti štetne za vjetrobransko staklo. Crna boja frit trake zagrijava se brže od ostatka stakla pa je važno da ona “blijedi”, umjesto da naglo završi. Da nema točkica, uslijed velike vrućine moglo bi doći do izobličenja stakla.

federalna.ba/index.hr

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU