Zašto ne možemo spavati bez pokrivača, čak ni kada je pretoplo u sobi?

Čini se kao da imaju magičnu moć i kad nas pokrivaju, brže zaspimo.

Koliko puta vam se dogodilo da ležite na krevetu i ne možete zaspati, a jedino što vam pomaže je vaša deka?

Postoji nekoliko razloga zašto smo toliko vezani uz njih i kad jednom naučite zašto, sve će to imati smisla. Donosimo vam nekoliko razloga zašto koristimo naše pokrivače, čak iako nije hladno u prostoriji u kojoj spavamo, piše studomat.ba.

Regulišu temperaturu našeg tijela

Mi smo toplokrvna stvorenja, što znači da naše tijelo reguliše svoju unutrašnju temperaturu, a to je ono što nam pomaže da ostanemo topli. Međutim, kada smo u dubokom snu, sva naša kontrola prestaje, a sve aktivnosti opadaju na niži nivo, aktivan je samo tzv. bazalni metabolizam, pa pokrivači pomažu našem tijelu da se prilagodi i održi potrebnu temperaturu.

Deke su bitan dio naše rutine prije spavanja

Ljudi su “bića navike”, a to ima ogroman uticaj na to zašto su nam potrebne naše deke. Iako se ne radi o osjećaju sigurnosti, deke koristimo cijeli život i to nam je od tada urezano u rutinu. Dakle, kad legnemo u krevet i pokrijemo se pokrivačem, naše tijelo prima signal da je vrijeme za spavanje.

Deke smanjuju stres i tjeskobu

Serotonin je jedna od hemikalija koja igra važnu ulogu u održavanju sreće i smirenosti kod ljudi. Kada smo pod stresom i zabrinuti, teško je zaspati. Međutim, nakon što se pokrijemo, količina ove hemikalije raste i ti osjećaji počinju nestajati.

Deke nam pomažu da zaspimo

Deke stvaraju mikroklimu: barijeru u kojoj se temperatura ne mijenja puno. To zagrijava našu kožu i okolni faktori koji hlade naše tijelo ne utiču toliko na nas. Dakle, brže zaspimo i imamo bolji san.

Osjećamo se zaštićeno i sigurno

Deke potiču naš osjećaj sigurnosti jer je najčešći strah koji smo imali dok smo bili djeca bio strah od tame.

Dakle, kad bi taj osjećaj započeo, potpuno bismo se pokrili. Bio je to naš čarobni bijeg od našeg straha i učinio nas da se osjećamo zaštićenima. Taj osjećaj sigurnosti ostaje nam i danas kad smo ispod pokrivača.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU