-1.1 C
Sarajevo
Subota, 28 siječnja, 2023

JP „Vodovod i kanalizacija“ tokom 2020. godine imao najveći broj pokrenutih predmeta pred Općinskim sudom za dugovanja

jp „vodovod i kanalizacija“ tokom 2020. godine imao najveći broj pokrenutih predmeta pred općinskim sudom za dugovanja

Tokom 2020. godine Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ imali su najveći broj pokrenutih predmeta pred Općinskim sudom za dugovanja dok građani ipak najviše duguju Javnom preduzeću „Grijanje“ a potom slijedi i Alba Zenica.

“Ovu godinu započeli smo sa neriješenih 87.862 predmeta dok smo prošlu završili sa dvije hiljade više od zacrtanih”, kazao je Naiče Arnaut, predstavnik Općinskog suda u Zenici.

“Kada su komunalne takse u pitanju ovdje se ne radi o klasičnom utuženju koje bi po građanskom pravilu trebalo da uslijedi nakon opomene pred tužbu, pa zatim podizanje građanske parnice, već je ovdje riječ o klasičnom izvršnom postupku koji predviđa da se ovaj postupak pokrene na osnovu vjerodostojnih i izvršnih isprava što znači da komunalna preduzeća na kraju godine nakon sumiranja poslovne godine upućuju prijedlog prema Sudu u smislu da se putem izvršnog postupka prinudno naplate neplaćeni računi. Svaka stranka treba da zna svoja prava te kako da dođe do njih kao i to da svaki klijent ima pravo na žalbu. Potrebno je znati samo svoja prava”, dodao je Arnaut.

  (VIDEO) Travničani Alen i Sanjin nagradili tri sugrađanke: Elma, Ines i Nedžma osvojile nagrade!

“U slučaju kada rješenje postaje pravosnažno tada se ulazi u postupak prinudne naplate gdje se uglavnom susrećemo sa popisom pokretnih stvari tih izvršenika, nakon toga slijedi sudska prodaja”, objašnjava Arnaut te poziva građane i da se informišu o mogućnosti sudskih nagodbi koju ovaj Sud provodi već nekoliko godina.

“Ove nagodbe olakšavaju strankama jer nude mogućnost sporazuma. Do sada nije bilo takvog sporazuma kada su komunalne takse u pitanju. Tokom protekle godine zaključili smo 133 sudske nagodbe, a najčešće se tiču nagodbe u predmetima za izdržavanje ili alimentaciju”, kazao je Arnaut. (B. D.)

 Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU