Jubilarna izvedba monodrame „Ćorkan“ Harisa Burine

Za rođendan Grada Zenice, u subotu, 20. marta u 19.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti izvedena predstava „Ćorkan“, nastala prema motivima pripovijetke Ive Andrića, u režiji i izvedbi glumca Harisa Burine. Monodrama „Ćorkan“ je premijerno izvedena krajem januara 2011. godine.

Jubilarna izvedba monodrame „Ćorkan“ će biti izvedena povodom rođendana Grada i povodom dodjele nagrade Grada Zenice istaknutom umjetniku Harisu Burini.

Monodrama „Ćorkan“ je nastala prema motivima pripovijetke Ive Andrića „Ćorkan i Švabica“. Na simboličkom planu, Ćorkan je lik koji ponajbolje oslikava stanje kasabe u pripovijetki i stanje svijeta u globalu. U svijetu koji je „cirkusantski“ i nesiguran kao Švabicina žica po kojoj hodi i s koje donosi pometnju u kasabu postajući tijelo žudnje muškog dijela kasabe i najveći nespokoj ženskog dijela kasabe, ironično, najveća „luda“ je i najsuvislije biće. Ponižen u cirkusantskom svijetu nailazećeg zla i nesreće, Ćorkan poručuje: „Ja nisam ni dovoljno pismen ni dovoljno bogat, ali vidi Ćorkan sve i zna Ćorkan sve“.

Za glumca Harisa Burinu, uloga Ćorkana je, kako tvrdi, i najvažnija pozorišna uloga, jer je nastajala godinama prije samog postavljanja na scenu.

Podsjećanja radi, ove godine se navršava šezdeset godina kako je dodijeljena Nobelova nagrada Ivi Andriću, jednom od najznačajnihih jugoslovenskih piscaca kraja realizma i početka modernizma.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU