6.6 C
Sarajevo
Srijeda, 7 prosinca, 2022

Kajganić jedini kandidat za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas je u nastavku sjednice donijelo odluku da aktuelni v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić ostane jedini kandidat za tu poziciju.

Time je razriješena dilema u kontekstu ranijeg prijedloga nadležnog Podvijeća da se konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH ponovi.

Nakon što se Podvijeće povuklo, donesena je odluka, koju je saopćio predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija – da se poništi prijedlog o ponavljanju konkursne procedure te da Kajganić bude nominovan i izloži svoj program na narednoj sjednici VSTV-a, koja je planirana za 19. i 20. oktobar.

Za tu odluku glasalo je deset članova VSTV-a, jedan je bio protiv, dok su dva bila suzdržana.

Inače, intervjuu za poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH pristupila su četiri kandidata i to – Milanko Kajganić, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić.

Nakon razgovora, kreirana je rang-lista kandidata, prema kojoj je prvorangirani aktuelni v.d. glavnog tužioca Milanko Kajganić, drugorangirani Miroslav Janjić, trećerangirana Diana Kajmaković, a četvrtorangirani Seid Marušić.

  Potraga okončana tragično: Iz kanala kod Čapljine izvučeno tijelo muškarca

S obzirom na novonastale okolnosti, te da je integritet kandidatkinje Kajmaković doveden u pitanje nakon što je uvrštena na američku ‘crnu listu’ i da kandidat Janjić, koji je u međuvremenu povukao kandidaturu, nije podoban zbog ranije izrečene pravosnažne disciplinske kazne, a da kandidat Marušić nije ispunio potrebne uslove, izbor je pao na samo jednog kandidata – Milanka Kajganića.

Fena

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU