Prije 30 godina zapaljena sarajevska Vijećnica i dva miliona knjiga

Simbol grada i jedan od najreprezentativnijih i najljepših objekata iz austrougarskog perioda, Vijećnica, za vrijeme opsade Sarajeva više puta je bila granatirana, a 25. augusta, prije tačno 30 godina, granate ispaljene s agresorskih položaja prouzrokovale su veliki požar u kojem je unutrašnjost objekta u potpunosti izgorjela.

Vijećnica, koja je prije agresije na Bosnu i Hercegovinu bila Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) i koja je predstavljala okupljalište studenata i svih ljudi željnih znanja, izgorjela je tog 25. augusta u samo nekoliko sati, a sa njom je nepovratno uništeno i pisano blago Bosne i Hercegovine.

U požaru je izgorjelo skoro 80 posto bibliotečkog fonda, dva miliona knjiga, časopisa kao i rukopisi neprocjenjive vrijednosti koji svjedoče historiji Bosne i Hercegovine.

Iako su građani i zaposlenici pokušali spasiti određeni dio fonda, požar koji je zahvatio Vijećnicu bilo je gotovo pa nemoguće kontrolirati, a dodatni problem predstavljala je i konstantna snajperska paljba s položaja Vojske RS-a na brdima oko Sarajeva.

Upravo 25. august 1992. godine predstavljao je jedan od emotivno najtežih dana za sve stanovnike Sarajeva kao i za sve ljude kojima je Vijećnica predstavljala simbol grada i svojevrsni centar znanja.

Bogat program obilježavanja 30. godišnjice od spaljivanja pripremili su uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koji će biti održan 25. augusta.

Na početku obilježavanja, gostima će se obratiti direktor NUBBiH Ismet Ovčina, zamjenik visokog predstavnika u BiH i šef političkog i fiskalnog odjela Tobias Privitelli, pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku FBiH Jasmin Branković te izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Amel Suljović.

– Dio programa planiran je i za prisjećanje tog dana, kojem su svjedočili nekadašnji uposlenik Duško Toholj, koji je spašavao knjige te jedan od vatrogasaca Omer Šetić – kazao je Ovčina za Fenu. 

Između ostalog, dodao je, bit će predstavljena i publikacija „NUBBIH – Vijećnica – U potrazi za identitetom“ te će biti dodjeljene zahvalnice istaknutim radnicima Enesu Kujundžiću, Amri Rešidbegović, Dušanu Toholju, Nevenki Hajdarović te Bediti Islamović.

Također, koncertom savremene i umjetničke muzike No Borders Orchestra koji će se održati 26. augusta, Gradska vijećnica u Sarajevu u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo i Narodnim pozorištem u Sarajevu obilježit će 30. godišnjicu od stradanja sarajevske Vijećnice.

(FENA) D. Ć.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU