Kako gledanje u monitor utiče na vid: Obratite pažnju na ove simptome i sačuvajte zdravlje očiju

Problemi sa vidom često su među prvim posljedicama starenja. Ovi zdravstveni problemi uglavnom pogađaju ljude koji imaju oko 40 godina ili više.

Ipak, nemojte misliti da ste prepušteni na milost i nemilost očnim bolestima, jer postoji niz koraka koje možete preduzeti u njihovoj prevenciji i liječenju!

Obratite pažnju na zdravlje očiju

Osobe koje rade za računarom treba da obrate posebnu pažnju na zdravlje svojih očiju. Redovne posjete oftalmologu i preduzimanje osnovnih koraka za sprječavanje štetnosti gledanja u monitor su neophodni.

Ako ćete samo jednu stvar da uradite za zdravlje svojih očiju, neka to bude posjeta oftalmologu kako bi se blagovremeno otkrili oštećenje očiju ili bolest.

Naime, većina očnih bolesti se može liječiti ako se otkrije dovoljno rano, često jednostavnim metodama poput upotrebe kapi za oči.

Kako smanjiti štetu od gledanja u ekran?

Jedan od najštetnijih faktora u radu za računarom je blizina ekrana. U tome vam može pomoći  pravilo 10-3-10, po kome ćete svakih 10 minuta usmjeriti pogled 3 metra ispred sebe u trajanju od 10 sekundi, što će smanjiti napetost u vašim očima.

Takođe, vaše oči će vam biti zahvalne ako radni sto postavite na mjesto odakle možete da vidite najudaljeniju tačku prostorije, jer ćete tako koristiti i periferni vid i povremeno skrenuti pažnju sa ekrana.

Kada je u pitanju osvjetljenje, ako uopšte možete, ne držite računar blizu prozora jer prekomjerna spoljašnja svjetlost izaziva dodatni stres za oči, baš kao i odsjaj monitora, koji možete eliminisati isključivanjem viška pozadinskog osvjetljenja.

Isto tako, izbjegavajte rad u zamračenoj prostoriji u kojoj je jedini izvor svjetlosti monitor, jer će to oštetiti vaš periferni vid.

Šta ako primjetite promjene u vidu?

Među najčešćim prvim simptomima problema sa vidom su problemi sa čitanjem, pečenje očiju, zamagljen vid, glavobolja i dvostruki vid.

Nijedan od navedenih simptoma ne treba zanemariti, posebno ako provodite nekoliko sati dnevno radeći na računaru. Situacija se vremenom može samo pogoršati.

Prvo što mnogi ljudi urade kada im se vid promijeni je da odu u najbližu prodavnicu po naočare. Međutim, nošenje nasumičnih ramova bez postavljene precizne dioptrije i pregleda može biti veoma štetno, prenosi Informer.

BONUS VIDEO:

Kako gledanje u monitor utiče na vid: Obratite pažnju na ove simptome i sačuvajte zdravlje očiju appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU