Kako je pripreman “Aladin”?

U Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj održana je premijera mjuzikla Aladin. Priča koja je okupila umjetnike iz Zenice, Sarajeva i Kaknja ujedinila je profesionalce i djecu – glumce, pjevače, balerine. U 54 godine postojanja i 21 godinu dramskog studija, u okviru ove ustanove nastalo je 50 premijera, 6 profesionalnih predstava. Za umjetnike je to izazov bez presedana.

Ideju da na jednom mjestu okupe sve muzičke i scenske umjetnike iz Kaknja su u Javnoh ustanovi Kulturno-sportski centar uspjeli realizovati kroz mjuzikl Aladin. Dobro poznatoj bajci, uz koju su odrastale mnoge generacije, učesnici su zadržali prepoznatljivi šarm.

„Ja se nadam da će za 10, 20 ili 30 godina buduće generacije s pijetetom govoriti o ovoj sjajnoj generaciji koja je uradila historijski poduhvat – na jednom mjestu okupila umjetnike u teškom trenutku pandemije“, kaže Mirza Mušija, producent i direktor JU KSC Kakanj.

Koproducent Fahrudin Kučuk je istakao kako u vremenu kada umjetnost doživljava svoje najteže trenutke – ona je jedini motiv života, rada i mentalne higijene za mlade.

Oko 100 učesnika, glamurozni kostimi, sofisticirana scena i leteći ćilimi, te posebni svjetlosni i dimni efekti pružaju izvanredan vizuelni ugođaj. Kompletan kreativni tim čine umjetnici iz Kaknja.

Damir Čobo, nakon završenog studija glume i režije u Americi, gdje je izučavao i svjetlosni dizajn, vraća se tamo gdje je i počeo. Kaže kako je ovo bila sjajna prilika da upotrijebi svoje vještine sa svijetlom i da napravi čaroliju u teratru – ona ga je privukla teatru i zbog nje mu se vraća: „Čarolija na sceni i čarolija koju doživim i kao dio publike“.

Mirza Bajramović u ovom mjuziklu imao je dva zadatka, glumac i režiser: „Veliki je broj učesnika u samom projektu i valjalo je sve te učesnike dovesti u jednu koherentnu cjelinu, koja će biti lagana, lepršava, igriva, vesela i imati sve ono što je potrebno za jedan mjuzikl“.

Armen Škobalj, također Kakanjac, uspio je od 6 songova koje sadarži mjuzikl napraviti matrice, komponovati pozadinsku muziku i sve spojiti u jednu bajkovitu cjelinu.

„Morao sam koristiti instrumente sa Bliskog istoka koji su se onda mješali sa simfonijskim orkestrom. Tako smo dobili taj jedan veliki holivudski zvuk“, dodaje on.

Poseban doprinos dala je Alma Ferović-Fazlić, stručnjakinja iz oblasti muzičkog tetara u BiH, koja je svoje bogato iskustvo iz Sarajeva, Londona, Broadwaya prenijela na rad sa mladim umjetnicima iz Kaknja, a dirigentica Gradskog dječijeg hora je Amila Pašalić. Uloga Aladina pripala je Mustafi Mekaniću, a Jasmin Emini Bajtarević. Za sada, bajku iz Kaknja publika će moći gledati online.

federalna.ba

Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU