Kako red rođenja djeteta utiče na razvoj njegove ličnosti i ponašanje

Jedina stvar koju možemo tvrditi sa sigurnošću, jeste da se sibilinzi međusobno razlikuju, iako dele genetski materijal istih roditelja, a roditelji bi takođe dodali i identičan odgoj. Ali da li je zaista tako?
Psiholog i autor dr Kevin Limen (Leman) i njegovi istomišljenici veruju da najveći uticaj na razlike u ličnostima siblinga ima upravo redosled rođenja, odnosno, da li je dete prvorođeno, drugorođeno (u narodu popularno nazvano „srednje“ dete), jedinac itd., i razlike u načinu ophođenja roditelja prema njima.

Meri Volas (Wallace), dečiji i porodični terapeut se slaže, ističući da neke od razlika u roditeljskom ponašanju imaju veze sa njihovim redosledom rođenja, i samim tim specifičnom povezanošću sa detetom na njihovom mestu. Kako to izgleda u praksi, pokušaću da sumiram u crtama ličnosti koje najčešde razvijaju osobe u odnosu na njihov red rođenja.

Prvorođeni:
pouzdani
savesni
oprezni
kontrolišući
vole strukturu
uspešni su
Uživajući u prisustvu roditelja, dodeljuje im se uloga „vođe čopora“ i zbog toga se rano počinju ponašati zrelije od svojih vršnjaka.

Srednji:
udovoljavaju drugima
buntovni
imaju velik broj poznanstava
dobri prijatelji
mirotvorci
Kako je najčešće sva pažnja roditelja usmerena na prvorođenu i najmlađu decu, srednja deca se često mogu zateći zbunjena po pitanju svoje pozicije u porodici, pa se okreću ka vršnjacima i razvijaju socijalne veštine.

Najmlađi:
vole zabavu
manipulativni
traže pažnju
samousmereni
nekomplikovani
otvoreni
Najvažnija posledica opuštenog roditeljskog odgoja koji su sada mnogo iskusniji i bezbrižniji, je slobodan duh takozvanih „beba“ u porodici.

Jedinci:
zreli za svoj uzrast
perfekcionisti
savesni
vođe
marljivi
Samim tim što nemaju braću ili sestre sa kojima će se takmičiti, njihove su osobine slične, ali i naglašenije od onih kod prvorođenih, jer je u ovom slučaju sva podrška, kao i očekivanja roditelja na njihovim plećima.

Izuzeci:
Spajanje porodica – dolazi do reorganizacije hijerarhije među decom prema uzrastu, što može predstavljati veći problem za stariju decu koja su se više navikla na svoje uloge u primarnoj porodici
Blizanci – funkcionišu kao zasebna porodica unutar porodice i na njih se ne primenjuju pravila o hijerarhiji.


Velika razlika u godinama – prema Lemanu, ukoliko je razlika veća od 5 godina, nova porodica započinje u strukturi redosleda rođenja (dvogodišnji dečak koji ima osmogodišnju sestru i novorođenog brata, neće imati karakteristike srednjeg ved prvorođenog deteta).
Usvojenje – isti scenario kao kod spojenih porodica.


Što se tiče roditelja i njihovih razlika u ponašanju, oni imaju tendenciju da iskazuju posebnu naklonost prema deci koja su rođena na istom mestu u redosledu (iako svi roditelji tvrde da nemaju omiljeno dete i da svako vole na svoj način, postoje suptilne razlike u ponašanju u zavisnosti od redosleda rođenja, koje dalje oblikuju ličnost i ponašanje dece). Na primer, majka koja je drugorođena će se mnogo više poistovećivati sa svojim drugorođenim detetom nego sa prvorođenim, ističući velike sličnosti u izgledu, ponašanju i temperamentu.

Izvor: www.parents.com

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU