Kako se putnici u avionu mogu zaštititi od COVID-19?

Zaraženih: 76.775
Umrlih: 2.247
Oporavljenih: 18.831

Osobe koje često putuju avionom sve više strahuju od epidemije sezonske gripe, ali i koronavirusa.

Studija Tehnološkog instituta iz Massachusettsa kaže da se samo 20 posto putnika može pohvaliti čistoćom ruku. Glavni uvjet higijene podrazumijeva pranje ruku vodom i sapunom u intervalu od 15 sekundi svakih sat vremena. Kada bi 60 posto svih putnika na aerodromima imalo čiste ruke, globalno širenje epidemije usporilo bi se za čak 69 posto, navode autori studije.

Ne može se utjecati na higijenske navike stotina hiljada ljudi, ali bi svaki odgovoran putnik trebao poduzeti nužne korake kako bi sačuvao svoje zdravlje. Fox News je izdvojio neke od najvažnijih.

  1. Antibakterijske maramice

Brisanje sjedala higijenskim maramicama s alkoholom je osnovni oblik zaštite. Uz to, poželjno je obrisati stol, naslon za ruke, utičnicu sigurnosnog pojasa i ventilacijski otvor.

“Brisanje prostora koji se najčešće dodiruje jedan je od načina borbe protiv opasnih mikroba”, kaže infektolog Debra A. Goff i savjetuje putnicima ponuditi višak maramica osobama koje se nalaze u njihovom okruženju.

“Očišćeni prostor će svima donijeti pogodnosti”, dodaje Goff.

  1. Prljava sjedala

Bez obzira ima li putnik kartu za ekonomsku ili biznis klasu, antibakterijske maramice ne pomažu u ovom slučaju. Pojedini putnici sa sobom nose pokrivače za sjedala i stol za višekratnu upotrebu. Studija o čistoći u avionu sugerira da su nasloni za glavu uvjerljivo najprljaviji i pogodni su za prenošenje Escherichije coli. To je još jedan od razloga da se prije putovanja razmisli o nošenju pokrivača.

  1. Dodir je uzrok infekcije

Težnja za zauzimanjem što više prostora u avionu može biti ozbiljan zdravstveni rizik. Korištenje dijelova za odlaganje osobnih stvari jedan je od faktora rizika. Tokom sedmice ih dodiruje stotine putnika, pa je na ovim mjestima najveća koncentracija klica.

Prema istraživanju Sveučilišta Emory najsigurnije mjesto u avionu je sjedalo pored prozora. Koronavirus se širi sluznim kanalima, pa su putnici koji dijele više prostora s drugim osobama izloženiji kapljičnim infekcijama.

Sudionici studije koji su imali mjesta pored prozora, smanjili su broj kontakata s ostalim putnicima. Samim time smanjili su šansu od zaraze.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU