Kako se zaštititi na internetu?

Internet danas koristi većina populacije, a njegova široka rasprostranjenost je odlična prilika za hakere koji se nastoje dočepati informacija i finansijskih podataka. Upravo zbog toga je potrebno da budete oprezni prilikom korištenja interneta, a u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako da se zaštitite na online platformama.

Kako da zaštitite lične podatke kad ste na internetu?

Evo nekoliko načina kako to možete uraditi:

Koristite komplikovane lozinke

Za početak, ne dopustite drugima da vide vaše pristupne podatke, a prilikom logovanja na bilo koji od svojih uređaja i računa na internetu koristite što složenije lozinke kako biste zaštitili svoje podatke. Ovo je posebno važno za mail i društvene mreže, a posebno je bitno da ne koristite datum rođenja ili jednostavne i česte lozinke poput 1234. U tom slučaju bolje je da koristite dužu kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i znakova. Takođe, nemojte koristiti istu lozinku za sve postojeće račune, a bilo bi dobro da zapamtite da lozinke ne ostavljate na papirićima na vidljivom mjestu, poput računara ili na radnom stolu.

Vodite računa šta otvarate i šta objavljujete

Prije nego što kliknete na internet stranicu ili link, bez obzira na to ko vam je to poslao, razmislite dva puta. Različiti računarski virusi programirani su tako da je potreban samo jedan klik da ih preuzmete na uređaj koji koristite kako biste ga zarazili. Takvi virusi mogu biti programi koji omogućuju neometani uvid u sve podatke koje imate na uređaju, čak i da preko njih treća strana uđe u vaše internetske račune i promijeni lozinku. Osim toga, pripazite i na poruke u kojima bilo ko traži od vas da mu pošaljete bankovni pin-kod, lozinku ili neku drugu osjetljivu ličnu informaciju.

Kao što je već napomenuto, sve što ne biste htjeli da vide svi, čak i kad to obrišete, ne objavljujte na internetu. Poželjno je da ne objavljujete ni svoje ni tuđe lične podatke, a pokušajte izbjeći da napišete tačan datum i mjesto rođenja, te da ne objavljujete fotografije ličnih dokumenata i sl. Izbjegavajte objavljivati slike ili video-snimka djece i maloljetnih osoba te adrese na kojima stanujete.

Osim toga, kako biste se zaštitili, bilo bi dobro da ne objavljujete fotografije ili video-snimke unutrašnjosti prostorija u kojima živite te ne dijelite informacije o godišnjem odmoru, odnosno o periodu u kojem nećete biti kod kuće.

Pazite na svoje uređaje

Bitno je da ne ostavljate svoje uređaje bez nadzora, a možda bi trebalo da povedete računa da li se vaš mobilni telefon automatski spaja na društvene mreže, mail servise i slično. Većina ljudi često ima uključenu takvu mogućnost s obzirom na to da im je tako olakšana dnevna rutina. Shodno tome, kada ste u kancelariji i odlazite na ručak ili sastanak, zaključajte radnu stanicu, a kada ste u kafiću pazite na svoj mobilni telefon i obavezno koristite složenu lozinku na njemu.

Instalirajte kvalitetan antivirusni program

Antivirusni programi su posljednjih godina možda pali u drugi plan s obzirom na to da korisnici misle kako ih sam operativni sistem dovoljno štiti od napada na internetu. No, iako operativni sistem donosi zaštitu, činjenica je da ne može stalno odolijevati napadima na internetu. Prednost antivirusnog programa je u tome što se redovno nadograđuje i tako štiti od novih kreativnih načina napada. Konkretno, program istražuje nove mogućnosti napada, nadopunjuje se informacijama iz baze te tako brzo prepoznaje nove pokušaje napada.

Antivirusni program je danas vrlo lako podesiti s obzirom na to da donosi razne mogućnosti koje korisniku olakšavaju podešavanje i korištenje.

BONUS VIDEO:

Kako se zaštititi na internetu? appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU