Kako u fudbalu tako i u politici ima žena uspješnijih od muškaraca

„U dominantno muškom sportu primjer sam jedne od najuspješnijih čak i od većine muškaraca. Odgojena sam tako da nema razlike između muških i ženskih poslova – ili si sposoban ili nisi!“, poručila je Samira Hurem, selektorica ženske nogometne reprezentacije BiH, trenerica ženskog fudbalskog kluba SFK 2000 Sarajevo i jedna od učesnica kampanje „Ja glasam za žene“ koja ima za cilj da motivira birače da izaberu veći broj žena na pozicijama gdje se donose odluke.

Govoreći o svom putu, Samira ističe da je bio prilično trnovit, jer je uvijek morala postizati mnogo bolje rezultate od muškaraca kako bi ju shvatali ozbiljno. U jednom trenutku svoje karijere, kada se činilo da ni kompetencije, ni znanje, ni licence nisu dovoljni htjela je i odustati, ali je odlučila da istraje zbog svih mladih žena koje su u njoj gledale lidericu, sportsku i ljudsku mentoricu. „Odlučila sam da se borim za ono sve što sam dotad postigla, da budem primjer mladim ženama. Danas naš klub češće od muških kolega igra u Ligi šampiona i dobiva podršku onih koji su do juče sumnjali u nas. To mi govori da se istrajnost isplatila. Kad za vas navijaju i navijači „Sarajeva“ i „Želje“ onda znate da ste u fudbalu napravili uspjeh!“, našalila se Samira. 

kako u fudbalu tako i u politici ima žena uspješnijih od muškaraca
kako u fudbalu tako i u politici ima žena uspješnijih od muškaraca

O Samiri, čiji je sportski put i ljudski integritet inspiracija mnogim mladim ženama, nadahnuto je govorila u okviru kampanje i Selma Memović, igračica SFK 2000. „Naučila me da nikad ne odustajem! Trenerica Samira nije samo naša trenerica, ona je naša druga majka i naš najbolji prijatelj, naša potpora, čak i naše rame za plakanje!“, priča Selma, koja ističe da je i njoj i drugim saigračicamaSamirino prisustvo na njihovim treninzima bilo ključno. U trenutku kad je imala izazove u privatnom životu, Samira je bila uz nju, što joj je neprocjenjivo.

Djetinjstvo je provela igrajući u mahalama fudbal sa dječacima, te je silno željela da počne trenirati u nekom klubu. Kada se našla u dresu SFK prije jedanaest godina, svakako da je kao djevojka skretala pažnju mnogih, naročito kad su se uvjerili da „zna s loptom“. Ipak, imala je podršku porodice i prijatelja koji su radoznalo dolazili na treninge i utakmice. Kaže da i danas kao trenerica drugog tima SFK, kada je u prilici da i ona sama bude uzor i primjer novoj generaciji, kod roditelja primjećuje ostatke patrijarhalnog koncepta u kojem, iako dovode djevojčice na te treninge, vjeruju da taj sport nije za njih. „Voljela bih da ih podrže jer je naša trenerica Samira dokaz da žene uz adekvatnu naobrazbu i upornost mogu ostvariti i bolje rezultate od muškaraca na svim poljima!“, zaključila je Selma.

kako u fudbalu tako i u politici ima žena uspješnijih od muškaraca
kako u fudbalu tako i u politici ima žena uspješnijih od muškaraca

Kampanja “Ja glasam za ženu” podržana je od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Vlade Švicarske i Vlade Kraljevine Nizozemske, a implementira je Westminster fondacija za demokratiju u partnerstvu sa CEI Nahla. Inicijatori ove ideje pozivaju organizacije civilnog društva, institucije, političke stranke, medije, predstavnike međunarodne zajednice, te sve pojedince širom zemlje da se uključe u kampanju i doprinesu napretku bosansko-hercegovačkog društva. Više o ženama iz cijele Bosne i Hercegovine i njihovim inspirativnim pričama može se naći na zvaničnim profilima na društvenim mrežama Kampanje Facebook, Instagram, Twitter, Youtube.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU