KAKO UŠTEDITI GORIVO KOJE STALNO POSKUPLJUJE? Jednostavnih 5 trikova da automobil troši manje

U nastavku je nekoliko savjeta, kako možete uštediti gorivo tokom vožnje.

  1. Prilagodite vrijeme i putanju putovanja

Bolje i isplativije je na posao krenuti, na primjer, u 6.45 pa putovati 20 minuta, nego u 7.15 pa putovati 40 minuta, a pogotovo u špicama, kad putovanje traje i duže. Razmislite o mogućnosti duže, a protočnije putanje, kojom se izbjegavaju najveće gužve i smanjuje potrošnja goriva.

  1. Izvadite suvišan teret

Mnogi u prtljažniku nose alat, opremu, koju koriste rijetko, teške gumene tepihe, prostirke i navlake, koji više štete nego koriste. Izbacite to iz automobila te prevozite samo ono što je nužno.

  1. Izvadite rezervni točak i dizalicu te nabavite set za popravak gume

Ovo je potrebno uraditi jer, ako propisno koristite, mijenjate i kontrolišete kvalitet guma te normalno vozite, defekt na pneumaticima se, statistički gledano, događa jednom u 250.000 km. No ukoliko se i desi, mnogo je lakše pozvati službu pomoći, nego mijenjati točak, a i ukupna masa automobila smanjuje se za oko 15 kg.

  1. Vozite umjereno

U viši stepen prenosa mjenjač uključujte pri 2.000 obrtaja po minuti (dizel), odnosno 2.500 obrtaja po minuti (benzin), izbjegavajte snažna ubrzanja, pogotovo između semafora, koja potom traže snažna kočenja. Na auto-putu ne voziti brže od 120 km/h, kad dizelski automobili troši manje od šest, a benzinski manje od osam litara na 100 km. Otpor vazduha se povećava s kvadratom brzine – 20 odsto veća brzina, 44 odsto veći otpor zraka.

  1. Klima-uređaj koristite umjereno, jer troši energiju motora

Tako se korisna snaga motora smanjuje za pet do osam odsto (ovisno o veličini motora) te potrošnja goriva raste od 0,5 do 1,5 l na 100 km. Zbog toga temperaturnu razliku između vanjskog vazduha i unutrašnjosti automobila ne smanjujte za više od sedam stepeni Celzijusa

KAKO UŠTEDITI GORIVO KOJE STALNO POSKUPLJUJE? Jednostavnih 5 trikova da automobil troši manje appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU