16.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Kantonalna bolnica Zenica potpisala memorandum o razumijevanju sa TI BiH i CCI

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac i predstavnici Transparency international Bosne i Hercegovine (TI BiH) i Centara civilnih inicijativa (CCI) potpisivanjem Memorandum o saradnji obavezali su se da će raditi na ostvarivanju prava pacijenata da dobiju informacije od značaja, a posebno u vezi s listama čekanja za medicinske preglede i intervencije.

– Posebna pažnja će se posvetiti uvođenju transparentnih listi čekanja, što će biti ilustrovano na modelu jedne ustanove, konkretno Kantonalne bolnice Zenica. Cilj je prikazati dobre prakse – kada građani imaju potpuni uvid u zakazane preglede i operacije, čime se smanjuje mogućnost korupcije i sprječava zakazivanje pregleda „preko reda“. Transparentne, elektronske liste čekanja bit će uvedene za one preglede i operacije gdje trenutno postoje najveće gužve – istakao je projekt menadžer CCI-a Asmir Ćilimković.

Memorandum je potpisan u okviru projekta „Izliječimo zdravstvo“, koji finansira Evropska unija.

– TI BiH i CCI kroz projekat ovaj projekat uspostavit će saradnju s 15 zdravstvenih ustanova u BiH, te u periodu od dvije godine raditi sa zdravstvenim ustanovama na unapređenju internih akata s ciljem prevencije korupcije. Kantonalna bolnica Zenica prva je zdravstvena ustanova, od 15 planiranih, s kojom se potpisuje Memorandum o saradnji – rekao je projekt menadžer TI BiH Emsad Dizdarević.

Saradnjom sa organizacijama civilnog društva, Kantonalna bolnica potvrdila je opredjeljenost da radi na prevenciji korupcije, prihvatajući ponuđena rješenja koja uključuju upotrebu modernih alata i inovativnih softverskih rješenja.

Kantonalnoj bolnici Zenica bit će osigurano prikladno programsko rješenje, kompatibilno postojećem softveru u okviru Kantonalne bolnice, za javno objavljivanje listi čekanja pacijenata za najznačajnije medicinske preglede i intervencije, saopćeno je iz CCI-a.

- Oglašavanje - kantonalna bolnica zenica potpisala memorandum o razumijevanju sa ti bih i cci

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima