9 C
Sarajevo
Četvrtak, 23 rujna, 2021

Kantonalni inspektor obrazovanja u Bugojnu utvrdio nepravilnosti

Konkursna procedura za radno mjesto sekretara Treće osnovne škole u Bugojnu nije provedena u skladu sa zakonskim propisima. Ovo je utvrdio kantonalni inspektor obrazovanja koji će izdati rješenje o poništenju konkursa. Na nezakonitost konkursa, objavljenog u jednim dnevnim novinama koje se štampaju u drugom entitetu, a nakon toga na web-stranici škole.

Sedam dana nakon objavljenog priloga i otkazanog intervjua sa zainteresiranim kandidatkinjama za radno mjesto sekretara, u kontrolu je stigao i kantonalni inspektor. Nakon potpisanog zapisnika, za ostale informacije uputio nas je na direktoricu Amela Haračić: “Intervju je otkazan i kandidati su upoznati da će biti putem web-stranice obaviješteni o daljnjem slijedu stvari. S obzirom na to da je procedura u toku, konačnu informaciju ćemo imati kada se nadležni organi izjasne”.

Pred našu kameru odbio je stati predsjednik Upravnog odbora škole Admir Ždralović, a u telefonskom razgovoru to je obrazložio šutnjom ostalih članova Upravnog odbora Naš prilog u kojem smo izvijestili o nezakonito provedenom postuku konkursa i mogućim zloupotrebama nazvao je pritiskom. Bez obzira na to, potražili smo ga na radnom mjestu u poslovnici Zdravstvenog osiguranja. Međutim, nije ga bilo.

Za razliku od Ždralovića, nadležni inspektor svojim je zapisnikom utvrdio činjenice o uočenim nepravilnostima, među kojima su i različiti termini objave konkursa.

“Inspektor se već u zapisniku odredio da se ovakav konkurs za koji su utvrđene nepravilnosti u postupku raspisivanja mora poništiti i da će on o tome izdati rješenje”, ističe Refija Kulašin, glavna inspektorica u Ministarstvu obrazovanja SBK-a.

Poništenje konkursa uslijedit će nakon pravosnažnosti rješenja, no nakon jučerašnjeg donošenja uredbe o načinu upošljavanja u javnom sektoru, u kojem se ovlaštenje za odabir kandidata daje jednom čovjeku, logičnim se nameće pitanje je li poništenje konkursa po drugi put bila očigledna namjera članova Upravnog odbora škole, pa da na radnom mjestu ostane već primljena kandidatkinja.

- Oglašavanje - kantonalni inspektor obrazovanja u bugojnu utvrdio nepravilnosti

“Mi očekujemo da će Vlada ili dati zvanično tumačenje da li se odnosi na obrazovanje ili ne odnosi. Ako ostane ovakva i bude objavljena u Službenim novinama te stupi na nagu, to bi značilo to”, objašnjava Kulašin

Stoga bi bilo dobro da se ubuduće, uz konkurs za radna mjesta u javnom sektoru, barem objavi fotografija odabranog kandidata, kako brojni zainteresirani ne bi bili izloženi nepotrebnim troškovima.

federalna.ba

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima