Kantonalni sud u Novom Travniku obilježio Europski dan pravde

Kantonalni sud u Novom Travniku, kao predstavnik Bosne i Hercegovine u Europskoj mreži pilot sudova, obilježo je danas Europski dan pravde.

Jutros su organizovali Dani otvorenih vrata suda, koji je podrazimjevao slobodan pristup sudu građanima, organizirane obilaske zainteresiranih građana, učenika osnovnih i srednjih škola, te studenata.

Predstavnici suda su zainteresirane osobe, učenike i studente upoznali sa radom suda, sa naglaskom na upoznavanje sa aktivnostima Kantonalnog suda u Novom Travniku u svezi sa implementacijom Strategije za unapređenje rodne ravnopravnosti u pravosuđu BiH.

Kantonalni sud Novi Travnik potom je organizirao okrugli stol na temu “Novi pristup, novi model za bolji položaj žena u sistemu zaštite od nasilja” u Etno selu “Čardaci” Vitez, uz suradnju i podršku Centra ženskih prava Zenica. Na okruglom stolu okupili su predstavnike ministarstava, sudova, tužiteljstva, Odvjetničke komore, centara za socijalni rad, te drugih, vladinih i nevladinih nevladinih organizacija u KSB/SBK.

Europski dan pravde ustanovljen je 05.06.2003. godine od Vijeća Europe i Europske komisije. Obilježava se svake godine u mjesecu listopadu sa ciljem da približi građanima pravosudni sustav, kako bi im se učinio dostupnijim, kao i da im se pruži mogućnost da bolje razumiju svoja prava i upoznaju sredstva koja im stoje na raspolaganju radi ostvarivanja njihovih prava. Sudovi zemalja članica Europske mreže pilot sudova posebno su pozvani da učestvuju u obilježavanju Europskog dana pravde.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU