21.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

KAOS U KRAJINI/ Migranti uporno dolaze pred centar Bira, a policija ih deportuje na Vučjak

Kao i nekoliko prethodnih dana policija je i danas imala pune ruke posla kada je riječ o migrantima koji očajnički žele pobjeći iz kampa Vučjak nedaleko od Bihaća u objekte u gradu Bihaću.

Tako je bilo i danas. Bez obzira na najave zatvaranja kampova za migrante u Bihaću, oni i dalje pristižu i pokušavaju naći smještaj u nekadašnjem prihvatnom centru Bira. Grupa migranata i jutros je tražila smještaj u Biri, a policija je ekspresno reagirala i autobusom deportovala migrante u kamp Vučjak.

Uprkos tome što na Vučjaku ne postoje adekvatni uvjeti za boravak migranata rješenje se ne nazire. Brojne međunarodne institucije su već regairale, ali privremeni kamp u šumi, koji je postavljen trenutno, je jedino mjesto gdje vlasti u Krajini dozvoljavaju boravak migranata.

U Velikoj Kladuši boravi oko 1.000 migranata i izbjeglica. Najveći broj, oko 600, smješteno je u prihvatnom centru Miral, a ostatak je na ulici, bez ikakve pomoći i zdravstvene zaštite, odnosno u privatnom smještaju. Ljekari poručuju da su hepatitis, tuberkuloza ali i spolne bolesti zastupljene među migrantima.

Promrzli od zime, bez adekvatne odjeće i obuće, migranti spavaju na zemlji ispred prihvatnog kampa Bira. Bez hrane, vode i bilo kakvih uvjeta za život dostojan čovjeka.

S obzirom na to da ide zima, postavlja se pitanje da li će se naći neko konkretnije rješenje. Trenutno policija ne dozvoljava da migranti borave ni u unajmljenim privatnim smještajima u Bihaću.

(KLIX)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU