Kasumović razgovarao sa predstavnicima Sindikata radnika RMU Zenica

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović održao je danas sastanak sa predstavnicima Sindikata radnika Rudnika mrkog uglja Zenica, a na kojem ih je informisao kako Protokol potpisan između Grada Zenica i Rudnika mrkog uglja o namjeri kupovine hotela “Rudar” nije ispoštovan od strane vlasnika, odnosno “Rudnika” Zenica.

Kako je tom prilikom rekao gradonačelnik Fuad Kasumović, posljednjeg dana zakonskog roka Rudnik je pokrenuo upravni spor radi poništenja Odluke Gradskog vijeća o proglašenju javnog interesa.

“Na ovaj način prekršena je tačka devet protokola u kojem stoji da grad Zenica neće blokirati račun rudnika zbog svojih potraživanja, što konkretno znači da će račun rudnika biti ponovo blokiran, a samim tim i onemogućene isplate plata, toplog obroka i drugih primanja. Ponovo je osovina zla na čelu sa SDA uradila ono što nije trebala uraditi. Gradska uprava je završila međunarodni tender da pravi novu zgradu Gradske uprave na Trgu BiH. Da bi izvršili konsolidaciju rudnika, da bi pomogli našim sugrađanima rudarima da mogu otići u penziju mi smo sa rudnikom potpisali Protokol koji su oni prekršil. Pozvao sam Sindikat da im ukažem na ovo jer je Protokolom u članu devet definisano da ćemo mi dio duga rudnika otpisati, dio reprogramirati na duži period, ali s obzirom na to da je protokol prekršen mi ćemo blokirati račun rudnika kako bismo naplatili svoja potraživanja. Zamolio sam rudare da više ne trebaju dolaziti nama jer smo uradili sve, te ih zamolio da idu pred SDA i rudnik i da od njih traže rješenje“, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Predstavnici Sindikata radnika RMU Zenica poručili su kako prvi put čuju za ovu informaciju.

„Apsolutno sam iznenađen. Sindikat nije znao za ovu tužbu, idemo kod direktora da vidimo šta je u pitanju. Ovdje se politika lomi preko rudara i građana Zenice. Iznenađen sam da mi niko iz Uprave nije rekao ni za kršenje Protokola ni za postupak koji su pokrenuli. Rekao sam i rudarima, neću ih vodati pred Gradsku upravu Zenica jer mi znamo ko nam treba platiti naše zarađeno. Pritiskati ćemo Upravu i Elektroprivredu BiH “, kazao je Elvedin Alić, predsjednik Sindikata radnika RMU Zenica.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU