Katar domaćin košarkaškog Svjetskog prvenstva 2027.

Nakon što je prošle godine organizovao Svjetsko prvenstvo u fudbalu, Katar će 2027. godine biti domaćin i Svjetskog prvenstva za košarkaše, saopštila je danas Međunarodna košarkaška federacija (Fiba). Kako je saopšteno, sve utakmice šampionata igraće se u glavnom gradu Katara, Dohi.

Bord Fiba je, kako se navodi, bio impresioniran ponudom Katara, a posebno elementima oko “kompaktnog geografskog položaja, jedinstvenom fleksibilnošću sa rasporedom turnira kako bi se najbolje služilo navijačima, kao i naglaskom na održivosti”.

“Jedna od najbolje povezanih destinacija na svijetu, glavni grad Katara, Doha, ima direktne letove iz većine potencijalnih zemalja učesnica, dok nedavno unaprijeđena mreža metroa i javnog prijevoza povezuje sva mjesta, pružajući vrhunsku uslugu za sve posjetioce”, navela je Fiba.

Kao jedan od veoma važnih faktora, Fiba je navela i to što su sve dvorane u kojima će se igrati utakmice Svjetskog prvenstva već izgrađene i što su udaljene najviše pola sata jedna od druge.

“Imati sva 32 tima koja učestvuju u jednom gradu predstavljaće jedinstvenu priliku za navijače da prisustvuju većem broju utakmica nego na bilo kom drugom Svjetskom prvenstvu u posljednjih 20 godina”, rekao je generalni sekretar Fiba Andreas Zagklis.

Ovaj dio Azije će tako prvi put u istoriji biti domaćin jednog velikog košarkaškog takmičenja.

Fiba je, takođe, odredila da će domaćin Svjetskog prvenstva za košarkašice 2026. godine biti Njemačka. Turnir će se održati tokom septembra te godine.

Ovo će biti drugi put da će Njemačka ugostiti najbolje košarkašice svijeta, pošto je bila domaćin Svjetskog prvenstva i 1998. godine.

Beta

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU