KCUS: Nismo u mogućnosti napraviti više ni jedno mjesto za Covid pacijente

kcus: nismo u mogućnosti napraviti više ni jedno mjesto za covid pacijente

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) odgovorili su Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo na zahtjev za proširenje kapaciteta.

Podsjećamo da je Skupština KS usvojila zaključke Vlade KS na hitnoj sjednici o epidemiološkoj situaciji da se prošire kapaciteti u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” za 70, a u KCUS-u za 150 kreveta.

Iz KCUS-a u odgovoru navode da su u proteklom periodu povećali svoje kapacitet za Covid-19 pacijente za dodatnih 50 mjesta u odnosu na broj koji je tražen naredbom Federalnog ministarstva zdravstva iz oktobra 2020. Napominju da je na taj način ukupan kapacitet za prijem i tretman bolesnika sa Covid-19 u prostorima KCUS-a iznosi 520 postelja.


kcus: nismo u mogućnosti napraviti više ni jedno mjesto za covid pacijente

– Također, KCUS je obavezan obezbijediti 20 posto kapaciteta suosnivačkim kantonima koji nam šalju na liječenje svoje pacijente, što čini 88 kreveta. Napominjemo da svi pacijenti iz Bosansko-podrinjskog kantona dolaze na liječenje u KCUS, dok ostali šalju one najteže – navode iz KCUS-a.

Napominju da je trenutno u KCUS-u više od 500 pacijenata iz KS te da pružaju i usluge sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

– Mi nismo u mogućnosti napraviti niti jedno mjesto više od navedenog. Ne smijemo ugroziti život i zdravlje bolesnika nikakvim dodatnim improvizacijama jer smo iscrpili sve mogućnosti – navode, između ostalog, iz KCUS-a.

U odgovoru kojeg potpisuju generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović te direktori organizacionih jedinica KCUS-a dalje se zahtijeva da se hitno otvore dodatni smještajni kapaciteti u kantonu Sarajevo u koje bi se preraspodijelilo osoblje iz javnih zdravstvenih ustanova koje su do sada malo ili nikako participirale u liječenju pacijenata sa Covid-19.

Savjetuju i da se angažiraju sve privatne zdravstvene ustanove koje se finansiraju iz budžeta KS da participiraju “kadrovski i stručno u izolatoriju koji ste formirali”. – prenosi Avaz.


kcus: nismo u mogućnosti napraviti više ni jedno mjesto za covid pacijente

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

KCUS: Nismo u mogućnosti napraviti više ni jedno mjesto za Covid pacijente

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU