-3.4 C
Sarajevo
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
Još

  Kemal ef. Tokmić: Sve veći broj vjernika iz Bugojna žrtvuje kurban

  Bajrami su dani u kojima se veselimo izvršavanju obreda kurbana i dani u kojima dijelimo radost jer su hadžije u Mekki obavile hadž, kazao je za Fenu glavni imam Medžlisa IZ Bugojno Kemal ef. Tokmić.

  Ističe kako se radi o posebnim, mubarek danima, u kojima se radost dijeli s porodicom, rodbinom, komšijama i prijateljima i pomaže onima kojima je to potrebno.

  - Oglašavanje -

  Po njegovim riječima, obilježavanje Kurban-bajrama je “duboko ukorijenjeno u islamskoj tradiciji i životu svih muslimana“.

  -U duhovnom smislu, kurban znači naše približavanje Allahu dž.š., njegovoj milosti i nagradi i sveopćem dobru koje nam pruža. Također, to je približavanje ljudima koji su sastavni dio našeg života, i kojima dijelimo naše kurbane – naglasio je.

  Istaknuo je da se još uvijek u kućama vjernika zadržao veliki broj običaja, kojima se dočekuje i obilježava Kurban-bajram.

  -Običaj je da se uoči Bajrama urede kuće i avlije, očiste džamije, prouči Jasin ili Fatiha umrlim. Za Bajram ukućani rano ustanu, obuku najljepša odijela, idu u džamiju, klanjaju sabah i bajram-namaz, a po povratku kolju kurban – kazao je.

  Dodaje da se tradicija klanja kurbana zadržala u velikoj mjeri na teritoriji bugojanske općine, te da su, u posljednje vrijeme, uočene određene novine koje se sve više primjenjuju.

  -Mnogi ljudi nisu u mogućnosti da u svojim dvorištima kolju kurban, jer žive u gradskim, urbanim sredinama. Nisu, dakle, u prilici da osjete tu vrstu radosti, i okupe porodicu kako bi svi prisustvovali tom činu, onako kako je to činio Poslanik a.s. – naglasio je.

  S druge strane, iz godine u godinu povećava se broj kurbana, koji se žrtvuju na području Medžlisa IZ Bugojno.

  -Veliki broj naših džematlija uplate kurbane za Elči Ibrahim-pašinu medresu.Tako pomažu rad ove medrese, i svoju vjeru, a u isto vrijeme medresa im daje mogućnost da, na takav način, ispune obavezu klanja kurbana – zaključio je.

  U svoje, i uime Medžlisa IZ Bugojno, čestitao je Kurban-bajram svim muslimanima tradicionalnim riječima „Bajram Šerif Mubarek Olsun“.

  -Upućujemo dovu Allahu dž.š. da primi naše kurbane kao izraz zahvalnosti na brojnim blagodatima, i ukabuli hadž našim hadžijama, kojima želimo sretan povratak kućama – kazao je Kemal ef. Tokmić.

  (FENA)

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO