Kenanu Crnkiću uslovna kazna za nesavjestan rad u službi

Kenan Crnkić, nekadašnji direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) osuđen je u Općinskom sudu u Sarajevu na uslovnu kaznu zbog nesavjesnog rada u službi, saopćeno je Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Presuda je, kako navode iz Tužilaštva, izrečena nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje te je Crnkić osuđen na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora sa rokom kušnje od godinu dana.

U saopćenju Kantonalnog tužilaštva se navodi da je Crnkić dužan nadoknaditi štetu ZZO KS u iznosu od skoro 40.000 konvertibilnih maraka.

Crnkić je, prema Tužilaštvu, tokom 2015. godine kao direktor ZZO KS bez saglasnosti Upravnog odbora učlanio Zavod u međunarodnu asocijacijaciju “Centar za transatlantske odnose Sais” na Univerzitetu Johns Hopkins.

Nakon toga je na ime članarine po njegovom nalogu izvršena isplata sa računa Zavoda u iznosu od 39.859 KM u korist međunarodne asocijacije, iako trošak nije bio predviđen Finansijskim planom, niti je za to imao saglasnost Upravnog odbora koji donosi finansijski plan, te je taj način je oštetio Zavod za navedeni iznos.

Ranije je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala kako je Crnkić bez znanja Upravnog odbora potrošio oko 40.000 konvertibilnih maraka na konferenciju koja nikada nije održana u Americi, zbog čega je protiv njega podnesena krivična prijava.

Krivičnu prijavu protiv Crnkića u februaru 2016. je podnio tadašnji direktor ZZO-a KS-a Samir Turković, nakon što je revizijom utvrđeno da nedostaju sredstva koja Upravni odbor Zavoda nije odobrio.

Konferencija o saradnji zavoda zdravstva u regiji trebala je biti održana u novembru 2015. u Washingtonu, ali je organizacija prekinuta sredinom godine, kada je Crnkić smijenjen s mjesta direktora Zavoda, zbog, kako je navedeno, prekomjernih troškova.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU