Kino premijera u BKC-u “Čovjek koji je živio slobodu-Talijan”

Sinoć je u Bosanskom kulturnom centru na Dan nezavisnosti, autorica Saračević-Helać odlučila publici premijerno prikazati film „Talijan“. Kaže, upravo je Mustafa Hajrulahović simbol ideje koja je postojala među građanima u presudnom periodu za Bosnu i Hercegovinu.
Ovo je zaista jedan poseban film. Istovremeno je lijep, tužan i težak. Mislim da nikoga neće ovaj film ostaviti ravnodušnim. Ovo je prije svega priča o jednom čovjeku koji nije imao lični interes, čovjeku koji je živio slobodu i svoj život dao za sviju nas. On je ustvari ta ideja koju smo mi svi 91. podržali. Nekako, njegovom smjenom, sve je to iščezlo, kazala je Arijana Saračević-Helać, autorica filma.

Na autentičan način, film prikazuje sve životne faze Talije, od mjesta rođenja, školovanja, porodičnih i familijarnih statusa, rada u vojnoj službi, mornaričkim i ronilačkim događajima. Kroz ovu priču, mlađoj publici se nudi uzor kao što je bio i desetinama mladih koji su branili Sarajevo.

Mi smo nešto započeli, ovaj posao nije završen. Na mladim generacijama je da završe ovaj posao. To znači – svojim znanjem. Da uče i samo uče i da ovu BiH pretvore u bolje društvo, naglasila je Saračević.

Jedinstveno i multietničko bosanskohercegovačko društvo kakvog je želio i komandant, pregovarač, strateg, čovjek koji je živio slobodu – Mustafa Hajrulahović Talijan.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU