Kliknuo na link iz poruke i ostao bez novca na računu: Ovj SMS odmah brišite

Nova SMS prevara kruži regijom putem koje se skida novac sa računa građana koji na nju nasjednu.

Ovih dana pojedinim osobama stižu poruke u kojima se obaviještavaju da je nemoguće da im se “isporuči paket zbog pogrešne adrese stanovanja”.

Poruka koju šalju prevaranti glasi: “Isporuka paketa je prekinuta, jer nije imao kućni broj, ažurirajte na ovom linku”.

Naravno nikako ne klikćite na link koji se nalazi u poruci jer rizikujete da budete žrtva hakera. Nebojša Ž. iz Beograda, javio se redakciji Blica i rekao da je bio žrtva ove prevare.

“Bio sam na poslu kad mi je stigla poruka, kako zaista očekujem da mi stigne paket kliknuo sam na link i ubrzo shvatio da je u pitanju prevara, jer mi je sa kartice skinut sav novac koji sam imao. Srećom nije bila veća suma, jer sam prethodno podigao novac i ostala je manja suma, inače su mogli baš da nas zaviju u crno”, kazao je.

Jedan od pozivnih brojeva je +977, ukazuje da je poruka stigla iz Nepala, dok je drugi +524, koji je namijenjen samo za korištenje ličnih komunikacionih usluga.

Nemojte aktivirati linkove ili otvarati nepoznate prilog poruke, a da prethodno niste sigurni ko je pošiljalac, savjetuju u CERT-u. Oni upozoravaju građane da ne treba pozivati brojeve sa kojih stižu sumnjive poruke i stupati u komunikaciju sa pošiljaocem SMS poruke.

Ozbiljne kompanije, javna preduzeća, državni organi i administratori sistema nikada od vas neće zahtjevati da unosite vaše lične podatke preko SMS poruke. Prevaranti se trude da link u SMS poruci bude što sličniji originalom linku.

Ukoliko ste unijeli podatke o vašoj platnoj kartici potrebno je da se hitno javite banci kako bi oni blokirali karticu u što kraćem roku i onemogućili neovlaštene transakcije. Ukoliko ste unijeli korisničko ime, mail adresa, lozinka i ostale lične podatke za logovanje na e-banking, potrebno je da odmah promijenite pristupnu lozinku ili se hitno obratite banci radi izmjene lozinke.

Ukoliko primijetite da SMS poruka sadrži pravopisne greške ili su izmiješani latinica i ćirilica, kao i dva jezika – engleski i neki od B-H-S jezika – najvjerovatnije se radi o prevari. Ne prosljeđujte sumnjive poruke prijateljima.


pressmediabih.com
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU