6.6 C
Sarajevo
Nedjelja, 24 listopada, 2021

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a apelacijom traži ukidanje smrtne kazne

Sedam delegata u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, kao legitimni podnosioci, podnijeli su Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti člana Ustava Republike Srpske koji se odnosi na smrtnu kaznu.

Zahtjev Evropske komisije je da se ukine ovakav oblik kažnjavanja, a takva ustavna odredba postoji još jedino u Ustavu bosanskohercegovačkog entiteta.

U izjavi za Fenu jedan od potpisnika apelacije Dževad Mahmutović pojasnio je da ovaj zahtjev temelje na odredbama Ustava BiH i Aneksa I, koji se tiče ljudskih prava, prema kojima je ovakva odredba entitetskog Ustava u suprotnosti s državnim Ustavom.

– Ustav BiH zbog posljedica rata i uvjeta u kojima je nastao garantira maksimalnu zaštitu ljudskih prava i primjenu Konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama u potpunosti u BiH dajući još prednost u odnosu na ostale zakonske propise – dodao je Mahmutović.

Kako je istaknuo u posljednjem Mišljenju Evropske komisije o spremnosti BiH za otvaranje pregovora sa evropskom unijom o pristupanju, jedna od preporuka koje BiH treba uraditi je ukidanje odredbe o smrtnoj kazni.

– Nismo imali bilo kakav drugi mehanizam za postupanje u tom smislu te smo se obratili Ustavnom sudu BiH – kazao je Mahmutović.

Također, podsjetio je da je ova odredba Ustava Republike Srpske bila predmet akta koji je sadržavao 30-ak amandmana na Ustav RS-a, ali tada predstavnici Bošnjaka u Vijeću naroda nisu pristali na promjenu Ustava na takav način.

- Oglašavanje -

Zatražili su da se glasa pojedinačno o svakom od amandmana te bi ovaj amandman, tvrdi Mahmutović, dobio podršku Bošnjaka, ali na to se nije pristalo.

– Taj “paket” amandmana sadržavao je niz drugih promjena Ustava kojima bi se dodatno pogoršao status ljudskih prva i položaj Bošnjaka u tom entitetu zbog čega za nas to nije bilo prihvatljivo – istaknuo je bošnjački delegat.

Nakon Mišljenja Evropske komisije Klub Bošnjaka bio je optužen da opstruira izmjenu te ustavne odredbe zbog čega je sedam bošnjačkih predstavnika u Vijeću naroda RS-a podnijelo apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Mahmutović je izrazio nadu da će Ustavni sud BiH prihvatiti ovu apelaciju te da će u skladu s pravilima postupati hitno u ovom predmetu kako bi ove neustavne odredbe izbrisali iz Ustava RS-a.

– Na taj način zaustavilo bi se daljnje narušavanje međunarodnog ugleda BiH i njenih entiteta te prava i sloboda njenih građana – zaključio je u izjavu za Fenu delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske i potpisnik apelacije Dževad Mahmutović.

(FENA)


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima