Ko će biti prvak Italije u slučaju da se prvenstvo suspenduje?

Iako se to čini nestvarnim usljed epidemije koronavirusom postoji mogućnosti da se fudbalsko prvenstvo u Italiji suspenduje.

Italijansko prvenstvo je u svojoj historiji do sda prekinuto samo jednom. Bilo je to u sezoni 1914/1915 kada se Italija uključila u Prvi svjetski rat.

Tada se igralo igralo u dvije grupe Sjever i Jug. U finalu su trebali nastupiti Genoa i Lazio, ali kako je Genoa prva izborila plasman u finale zbog početka rata Scudetto je dodijeljen tom klubu.

Ukoliko bi se prvenstvo stopiralo u ovom trenutku titulu bi osvojio Juventus bez obzira što prvo mjesto sa 62 boda drži ekipa Lazija.

Prema pravilima Serija A u slučaju prekida prvenstva u obzir se uzima stanje na tabeli poslije posljednjeg odigranog cijelog kola. U ovom slučaju gledala bi se tabela nakon 24. kola.

Juventus bi bio prvi sa 57 bodova, Lazio, Inter i Atalanta bi se plasirali u Ligu prvaka, a Roma i Verona u Europa ligu. U Seriju B bi ispali Genoa, Brescia i SPAL.

U sezoni 1973/74 Seriji A je također prijetio prekid takmičenja zbog pojave kolere u Napulju, međutim prvenstvo nije stopirao pa je Lazio te godine uspio stići do svog prvog Scudetta u historiji.

Inače, rimski klub je prije nekoliko godina počeo pravnu borbu za dodjelu Scudetta iz 1915. godine, međutim bez obzira na silne potpise i organizovane proteste još uvijek se ništa ne mijenja.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU