22 C
Sarajevo
Srijeda, 25 svibnja, 2022

  Ko će nas liječiti?

  Zbog intenzivnog i povećanog odlaska ljekara zdravstveni sektor u FBiH uskoro će doći u ozbiljne probleme, upozoravaju zdravstveni radnici. Zabrinutost u pogledu odlaska mladih školovanih ljekara u inozemstvo zbog nepovoljne situacije u našoj zemlji, ostavlja otvorenim pitanje ko će nas liječiti za nekoliko godina ukoliko se osipanje zdravstvenog kadra nastavi ovom dinamikom.

  Ljekari sa područja Tuzlanskog kantona odlaze raditi u druge kantone u kojima je registriran deficit ovog kadra, iz javnih u privatni sektor, ali je najviše onih koji rad nastavljaju u klinikama u inozemstvu.

  Zbog nemogućnosti dobijanja posla u Bosni i Hercegovini, kada su u pitanju mlade generacije ljekara u posljednje tri godine je prema podacima Ljekarske komore dvadeset ljekara je napustilo Tuzlanski kanton u potrazi za boljim uslovima rada.

  Tačnih podataka o broju odlazaka ljekara u inozemstvo u ovoj godini iz više razloga nema, ali zvanični podaci Ljekarske komore FBiH govore da je u prošloj godini našu zemlju napustilo 600 ljekara. Koliko će ljekara ostati raditi u BiH znat će se nakon što Savezna Republika Njemačka olakša kriterije za zapošljavanje naših sugrađana u zdravstvu.

  “U toku je i aktuelna je devastacija javnog zdravstva prije svega. Prije svega aktuelan je odlazak ljekara sa UKC u privatni sektor, odlaze također i u inostranstvo. Znači, naš najkvalitetniji visoko educirani kadar odlazi, privatnici dobijaju gotov proizvod, tako isto i druge države“, tvrdi Admir Suljić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

  federalna.ba

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA