Ko smije loviti ribe: Francuska ili Britanija? – TNTPortal

Ko smije loviti ribe u vodama oko britanskog otoka Jersey – Britanci ili Francuzi? Nakon Brexita, francuski ribari sada moraju tražiti od Britanije dozvole za izlov ribe, što im se, po svemu sudeći, nikako ne sviđa. Njihov se glas pažljivo osluškuje u Parizu, uobičajeno, Evropska unija prati situaciju, a opozicija u Ujedinjenom kraljevstvu je optužila premijera Johnsona da je namjerno podigao tenzije sa Francuskom kako bi što bolje prošao na proteklom britanskom superčetvrtku.

Naslov Ko smije loviti ribe: Francuska ili Britanija pokazuje paradoksalnu situaciju koja se odvijala blizu britanskog otoka Jersey u vezi prava na ribolov, nakon definitivnog izlaska Ujedinjenog kraljevstva iz Evropske unije. Stvari su se u jednom trenutku toliko zaoštrile da su se u vodama oko Jerseya pojavili i vojni brodovi dvije ratne mornarice, patrolirajući La Manchom, gdje su protestirali francuski ribari, ljutiti zbog gubitka pristupa tim vodama.

“Razlog zašto smo veoma ljuti je taj da su ove dozvole za ribolov došle sa tehničkim ograničenjima koja su se razlikovala za svakog ribara. Ta ograničenja su nezakonita i krše sporazum o Brexitu. Kakve su to mjere? Na primjer, iz nekog nelogičnog razloga, nećete dobiti dozvolu da pecate u određenoj zoni u vodama Džersija. Drugo ograničenje se odnosi na određenu vrstu ribe, a onda i na određenu ribolovačku tehniku. Različite su za svakoga”, pojašnjava Hugo Lehuby, predstavnik regionalnog komiteta za ribolov.

“Francuska administracija je imala ovlasti da izdaje dozvole svojim brodovima u našim vodama, tako da mi nismo mogli kontrolirati taj ribolov. Tu je bila velika flota, pet-šest puta veća od naše, koja je redovno lovila bez ikakve kontrole u našim vodama. Sada, kada smo prošli kroz Brexit i kada Džersi ima ovlasti regulacije i kontrole tih brodova, francuski ribolovci kažu da im se ne sviđa to što im Džersi diktira uslove na dozvolama. Međutim, to su isti uslovi koje naši imaju i naši ribolovci na svojim dozvolama”, navodi Don Thompson, predsjednik Udruženja ribara Jerseyja.

Francuski ribari su palili vatre i upali u glavnu luku na otoku Jersey u vrijeme prvog velikog spora Pariza i Londona oko prava na ribolov poslije izlaska Britanaca iz Unije, zbog čega je Francuska poslala brodove nakon što je i Velika Britanija uputila dva broda u patrole oko Jerseyja, samoupravne britanske teritorije blizu sjevera Francuske.

“Očigledno, nismo naivni kada se radi o poštivanju sporazuma o Brexitu, a posebno prema dijelu koji se odnosi na ribolov. Suprotno, postoji apsolutna odlučnost da se sve radi u skladu sa tim sporazumom sa Britancima i mi ćemo i dalje raditi sve što je moguće da osiguramo poštivanje sporazuma”, kaže Gabriel Attal, glasnogovornik Vlade Francuske.

“Ovaj novi, post-Brexit trgovinski sporazum, je jasno definirao da su se morali pokazati dokazi o prirodi i opsegu historijskih ribarskih prava. Želimo omogućiti Francuzima, koji mogu dokazati da su u prošlosti pecali u našim vodama, da uživaju to pravo koje su već imali, ali moraju predočiti dokaze”, ističe Ian Gorst, ministar u Vladi Jerseyja.

Evropski zvaničnici su uobičajeno pozvali na smirenost, ali su i optužili London da ne poštuje odredbe trgovinskog sporazuma dvije strane za period poslije Brexita.

Daniel Ferrie, glasnogovornik Evropske komisije kaže:”Šta radimo u vezi ovoga? Sada se angažujemo, u dobroj namjeri, sa Velikom Britanijom i pokušavamo riješiti situaciju. To je tačka na kojoj se sada nalazimo i mislim da ne bi bilo u redu da sada išta više kažem.”

Ribari iz Francuske su započeli protest zbog novih pravila, prema kojima moraju predati dokaze o ranijim aktivnostima kako bi dobili licencu za ribolov u vodama otoka Jersey. Nakon što je Britanija izašla iz Unije – reklo bi se logična odluka Londona. No, očito postoje i začkoljice u tom famoznom trgovinskom sporazumu, koji je sastavni dio Brexit paketa, pa ih u Parizu i Londonu možda ispravno čitaju, ali sigurno potpuno različito tumače. Što će reći – Francuzi, što ste pecali, pecali ste. Taman, da se započne priča o Frexitu, a na britanskom otoku o izlasku Škotske – Skotxitu!

Ovo je prilog iz vanjskopolitičkog magazina Svijet. Kompletnu emisiju pogledajte OVDJE

federalna.baIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU