Komšić danas preuzima predsjedavanje Predsjedništvom BiH

Dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas, po načelu rotacije, u narednih osam mjeseci preuzima Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Ova rotacija odvija se na osnovu člana V stava (2) b. Ustava Bosne i Hercegovine, a u vezi s članom 5. stavom (2) Poslovnika o radu Predsjedništva BiH („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, br. 10/13, 32/13 i 22/14).

Komšić je ranije izjavio da će biti mnogo posla te da će biti potrebno sazivati redovne sjednice.

On je u nedavnom intervjuu za Fenu naglasio da je organiziranje sjednica Predsjedništva BiH koje neće biti vanredne ili telefonske važno za funkcioniranje države, ali tokom proteklih osam mjeseci kada je dužnost predsjedavajućeg obavljao Milorad Dodik toga nije bilo.

Komšiću se čini da je Dodiku bilo sve drugo važnije od posla na koji je izabran i na kojem formalno-pravno prima platu, zbog čega će njemu biti prvi prioritet održati redovan ritam održavanja sjednica na kojim će se raspravljati o važnim pitanjima.

Govoreći o očekivanjima u narednom periodu, spomenuo je i pitanje novog vala pandemije koji stručnjaci najavljuju, a iako Predsjedništvo nije nadležno za oblast zdravstva vrlo često se u međunarodnim kontaktima traži upravo koordinacija s Predsjedništvom.

FENA

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU