-0.1 C
Sarajevo
Subota, 29 siječnja, 2022
Još

  Osnivač grupe harmonikaš Bosanac: Ovi Holanđani vole BiH i pjevaju sevdalinke (VIDEO)

  Grupa ˝Zoete Liefde˝ ima nastupe širom Holandije i Bosne i Hercegovine, a sastav čini pet stalnih članova. Petra Terpstra vokalna je solistica, dok su svirači klarineta, gitare i udaraljki, Ivo Boswijk, Marjolein Sprengers i Sjoerd Bakker, ujedno i prateći vokali.

  Član grupe je i jedan harmonikaš, bh. građanin koji se u oktobru 1992. godine spasio iz zarobljeništva u radnom logoru u Tesliću i sa porodicom je emigrirao u holandski grad Arnhem.

  - Oglašavanje -

  Riječ je o dirigentu i muzikologu Seadu Siočiću rodom iz Živinica, koji je Muzičku akademiju završio u Sarajevu, a usavršavao se u Zagrebu. No, po dolasku u Holandiju prvo je naučio jezik, a zatim je, prema tamošnjim zakonima, ponovo morao studirati. Kada je stekao diplomu dirigenta po drugi put, počeo je predavati na uglednim koledžima i volonterski raditi u grupi ˝Zoete Liefde˝.

  Prije nekoliko godina Siočić je na jednom seminaru u Arnhemu predavao sevdalinku, a polaznici su bili oduševljeni onim što su čuli.

  – Prvi susret sa sevdalinkom –

  ˝Kada je Petra, koja je tada bila članica mještovitog hora, čula sevdalinku, poželjela je upoznati i ambijent u kojem je ova pjesma nastala. Rekao sam da nema nikakvih problema i sa njih nekoliko došao sam u Sarajevo, a nakon tog putovanja, ona je predložila da pjevamo samo sevdalinku. Tako je nastao ´Zoete Liefde´. Meni lično bilo je neizmjerno drago zbog toga. Svaki put kada se pojavimo na sceni, iznenadimo one koji nas prvi put slušaju. Iznenađeni su ljudi i u Holandiji, i u BiH, ali brzo nam se pridruže u pjevanju i praćenju ritma˝, navodi Siočić.

  U početku su, kaže, izvodili najviše ˝Bentbašu˝, ˝Tebi majko misli lete˝ i ˝Jutros mi je ruža procvjetala˝, a želju za uvrštavanjem sevdalinke u svoj repertoar izrazili su i drugi horovi, prvenstveno hor ˝Kitka˝ iz grada Nijmegen.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO