Komšić pozvao na poštivanje presuda međunarodnih sudova

Razvijanjem regionalne saradnje i dobrih susjedskih odnosa šalje se jasna poruka da ovaj region može biti dijelom integracijskih procesa, a posebno onih procesa koji Bosnu i Hercegovinu vode prema članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji, u koje se može inkorporirati svaka od zemalja članica SEECP-a.

Kazao je to danas član Predsjedništva BiH Željko Komšić u obraćanju učesnicima drugog dana samita Procesa za saradnju zemalja jugoistočne Evrope (SEECP) koji se održava na Jahorini. Tim skupom BiH završava jednogodišnje predsjedavanje tom regionalnom inicijativom.

Komšić je podsjetio na nekoliko ciljeva SEECP-a kao što su razvoj stabilnosti, sigurnosti i dobrosusjedskih odnosa, intenziviranje multilateralne, ekonomske i trgovinske saradnje u regiji, posebno prekogranične saradnje, poboljšanje prijevoza, komunikacije i energetske infrastrukture, ulaganja i promicanje trgovine.

Neki od ciljeva su i promocija saradnje na humanitarnom, socijalnom i kulturnom polju te saradnja na polju pravde i unutarnjih poslova, za borbu protiv organiziranog kriminala, ilegalne trgovine drogom i oružjem i terorizma.

– Kada sagledamo ove ciljeve, onda možemo konstatirati da je saradnja zemalja članica SEECP-a veoma dobra u ovim oblastima. Svakako da ima prostora da još više radimo zajedno na rješavanju mnogih otvorenih pitanja koja imamo, čime ćemo dodatno unaprijediti odnose – dodao je.

U tom smislu pozvao je sve učesnike da zajedno učine dodatne napore i pronađu načine da riješe ta otvorena pitanja, i to u korist svih građana, posebno zbog neophodnosti da se održi stabilnost regiona i kroz međusobnu saradnju i zajedničke mehanizme održi i lakše kontroliraju nezakoniti migracijski tokovi.

– Samo ćemo se zajedno lakše i efikasno suočiti sa izazovima koji su pred nama. Na taj način pokazat ćemo da prostor jugoistočne Evrope svakako pripada Evropskoj uniji, te da svaka od zemalja, koja još nije dobila status članice Evropske unije, svakako može proći sve izazove koje nameće procedura za članstvo – stav je Komšića.

Mišljenja je da se stoga treba raditi još više, posebno na usaglašavanju lokalnih pravnih sistema sa evropskom pravnom stečevinom, da bi se mogla pokazati spremnost u primjeni evropskih standarda u svim traženim oblastima.

Komšić je pozvao i sve zemlje članice SEECP-a da poštuju presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i na taj način odaju počast svim žrtvama genocida, kao jedan od preduvjeta za izgradnju trajnog pomirenja i povjerenje među zemljama zapadnog Balkana.

BiH ovim samitom završava jednogodišnje predsjedavanje Procesom za saradnju zemalja jugoistočne Evrope o temi “Bolja povezanost za bolji život” koji je iniciran na samitu u Sofiji 1996. godine s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji. Ovo je drugi put da BiH ima priliku predsjedavati SEECP-om, prvo predsjedavanje bilo je u periodu 2003. – 2004. godina.

(FENA) M.L.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU