Komšić uputio čestitku u povodu Međunarodnog dana žena

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je ćestitku povodm 8. marta u kojoj navodi da je Međunarodni dan žena simbol historijskog i progresivnog zalaganja žena za prihvatanje društvenog principa rodne ravnopravnosti kao jednog od bitnih civilizacijskih stubova građanskog društva.

“Ujedno, ovaj dan jeste i prilika da se prisjetimo ogromnog doprinosa žena Bosne i Hercegovine u izgradnji naše države, institucija i društva uopće.

Činjenica o niskoj zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama mora biti izmijenjena i to ne zato da bi se formalno ispoštovao princip rodne ravnopravnosti, nego zbog toga što duboko vjerujem da aktivna uloga žena u svakom društvu to društvo čini boljim.

Pitanje rodne ravnopravnosti nije samo žensko pitanje, kojim se eventualno bave udruženja žena ili pojednici. Jednako je važno da i drugi rod u cijelosti učestvuje  u aktivnom zalaganju za principe rodne ravnopravnosti i jednakosti, u cilju izgradnje društva jednakosti i jednakih prava za sve, neovisno od toga da li kao pojedinci pripadali ovom ili onom rodnom identitetu. 

Samo kao ravnopravni građani i građanke društvo i državu u kojoj živimo možemo učiniti boljim nego što to trenutno jeste.

Ženama u BiH i širom svijeta čestitam 8. mart, uz želju da ste uvijek okružene svojim najmilijim, ljubavlju i poštovanjem”, napisao je Komšić u čestitki.

fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU