Komšić: Vlasti RS-a moraju prestati s rušenjem imovine povratnika u Kozarcu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je vlasti entiteta RS da poštuju Dejtonski mirovni sporazum odnosno Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, s obzirom na to da se planiranom trasom autoputa Banja Luka – Prijedor predviđa rušenje većeg broja povratničkih kuća i uništavanje imovine, s čim se povratnici i vlasnici imovine ne slažu te insistiraju na promjeni trase autoputa, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

  • Planirana trasa autoputa Banja Luka-Prijedor, u dijelu povratničkog naselja Kozarac dijeli ovo naselje na dva dijela, predviđa rušenje većeg broja povratničkih kuća i oduzimanje poljoprivrednog zemljišta povratnika, ali i onih koji se još nisu vratili. Na ovaj način ugrožava se pravo protjeranih, izbjeglica i raseljenih osoba da se slobodno vrate u svoje predratne domove u Kozarcu, pravo garantirano Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma – poručio je predsjedavajući Komšić.

Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma garantuje da “sve izbjeglice i raseljene osobe imaju pravo da se slobodno vrate svojim kućama”, da će “strane preduzeti sve neophodne mjere da na svojim teritorijama spriječe aktivnosti koje bi ometale ili sprečavale siguran i dobrovoljan povratak izbjeglica i raseljenih osoba” i da će “omogućiti svima kojima je to potrebno što brži povratak iz inozemstva u domovinu”.

  • Vlasti RS-a žele, suprotno Aneksu 7, svojim aktivnostima oko izgradnje autoputa kroz Kozarac trajno zaustaviti povratak iz inozemstva u navedeno područje, a one koji su se već vratili, ponovo prognati, ali ovaj put trajno, u zemlje iz kojih su se vratili u Kozarac. Vlasti manjeg bh. entiteta trebaju da na identičan način kao i u slučaju povratničkih naselja u okolini Modriče izmjeste trasu autoputa na način da se izbjegne rušenje kuća povratnika na području Kozarca – poruka je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Komšića.
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU