14.8 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Koncertom grupe Balkaneros Banditos u Zenici otvoren peti međunarodni teatarski festival Ljetne večeri Studio Teatra

Koncertom zeničke grupe Balkaneros Banditos sinoć je na Ljetnoj sceni Doma armije/Preporoda u Zenici otvoren peti međunarodni teatarski festival Ljetne večeri Studio Teatra.

  Prije  koncerta i svečanog otvaranja Grad Zenica je bio pozornica gdje su umjetnici iz 13 zemalja, njih dvadeset, umjetničkim performansom oduševili zeničku publiku, a u okviru projekta „Putevi heroja“, podržanog od Kreativne Evrope. Mladi umjetnici iz 13 zemalja su boravili u Zenici devet dana, te su kroz različite radionice i performanse u Gradu Zenica ukazivali na sve ono sa čim se sukobljavamo i na lokalnom i na globalnom planu, s ciljem razvijanja ekološke i kreativne svijesti. Dio je ovo međunarodnog projekta „Putevi heroja“ koji je podržala Creative Europe.

Imajući u vidu da festival ove godine slavi i mali jubilej, pet godina postojanja, publika će uživati i u različitim tetarskim sadržajima pod sloganom „Festival za 5“.  Ljetne večeri Studio Teatra će trajati od 13. do 17. jula, a već drugu noć festivala publika će imati priliku gledati cabaret „Međuigre 0-24“, Zijaha Sokolovića, koji dotiče besmislenost i manjak logike čitavog čovječijeg djelovanja sa sviješću da je čovjek uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti kao prirodnog stanja, i da se to ne može izliječiti, ali može ublažiti.Zijah Sokolović, jedan od najzanimljivijih autora neviđene teatarske energije, ovog puta je u ulozi izvođača, reditelja i dramaturga, te na književno kritično satirični način komentarisat će političke događaje i društvena stanja.

U četvrtak, 15. jula, treću noć festivala, publici će se predstaviti hit komedija Pozorišta Slavija Beograd, „Krevet za šestero“ autora Mihaila Laptoševića. U predstavi igraju Janko Cekić, Daniel Kovačević, Mihailo Laptošević, Anđela Kiković, Evgenija Eskina Kovačević i Anđela Vugdragović. U ovom vodvilju pokretač zabune je strasna želja glavnog lika da, iako oženjen, ima ljubavnu vezu sa drugom ženom. Ova želja nas uvodi u niz komičnih situacija u kojima se podsmijehu izvrgavaju mane i nastranosti likova.

Četvrta noć festivala rezervisana je za predstavu Studio Teatra „Mladi u doba korone“, nastale u režiji Lane Delić, a po tekstu Mirze Begovića. Autor originalne muzike za predstavu je Ernad Bihorac. Predstava „Mladi u doba korone“ otvoreno govori o psiho-fizičkom i socijalnom stanju građana u vrijeme pandemije COVID 19, te na specifičan, tragičan, ali i duhovit način analizira i pozitivne i negativne aspekte izolacije, s posebnim osvrtom na mlade ljude. U predstavi igraju Hena Husić, Danko Damjanović, Lea Zećević, Ajla Smajić, Elma Hasanspahić, Ajna Kadrić, Sven Zrnić, Ibrahim Tatar,Tarik Lemeš i Merima Medžić.

U subotu, 17. jula festival zatvara, sada već tradicionalno,  predstava „Državni lopov“, hit komedija koja 16 godina nasmijava publiku, a svrstava se među najigranije živuće predstave u BiH.  U predstavi Studio Teatra igraju Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.

koncertom grupe balkaneros banditos u zenici otvoren peti međunarodni teatarski festival ljetne večeri studio teatra
Koncertom grupe Balkaneros Banditos u Zenici otvoren peti međunarodni teatarski festival Ljetne večeri Studio Teatra
koncertom grupe balkaneros banditos u zenici otvoren peti međunarodni teatarski festival ljetne večeri studio teatra
Koncertom grupe Balkaneros Banditos u Zenici otvoren peti međunarodni teatarski festival Ljetne večeri Studio Teatra
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima