-4.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 veljače, 2023

Konferencija o prevenciji i borbi protiv femicida i nasilja u porodici

Dvodnevna konferencija o temi “Multidisciplinarni pristup prevenciji i borbi protiv femicida i nasilja u porodici”, bit će održana danas i sutra, 6. i 7. decembra na Ilidži, u organizaciji Gender centra Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto, konferencija se organizira u okviru provedbe projekta “Jačanje institucionalnih mehanizama za prevenciju, postupanje i zaštitu u slučajevima nasilja u porodici”.

Inače, projekt se provodi u okviru UN Women programa “Standardi i angažman za sprečavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u Bosni i Hercegovini” faza II, a finansijski podržava Švedska razvojna agencija SIDA.

Iz Gender centra FBiH ističu da je cilj konferencije jačanje saradnje institucija, ustanova i nevladinih organizacija u preventivnom djelovanju i postupanju u slučajevima nasilja u porodici.

Također, cilj je implementacija odredbi Zakona o zaštiti od nasilja u porodici (“Službene novine Federacije BiH”, broj 20/13) s posebnim fokusom na članove 37. i 39. ovog zakona, a koji se odnose na uspostavu koordinacionih tijela, izradu programa mjera za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici, te primjenu protokola o saradnji u ovoj oblasti, kao i pitanje femicida u bh. društvu, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

  Zenički rudari ponovo obustavili proizvodnju

KONFERENCIJAGENDER CENTAR FBIH(FENA) L. A.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU