15 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Prezentirane preporuke za otklanjanje prepreka za investiranje u sektor energije

Predstavnicima Vlade Brčko distrikta BiH u ponedjeljak je u Gradskoj vijećnici predstavljen dokument “Analiza pravnog okvira i preporuke za otklanjanje prepreka za investiranje u sektor energije Brčko distrikta BiH”, koji sadrži više od 50 preporuka za poboljšanje investicijskog ozračja u Brčko distriktu BiH.

Za izradu ovoga dokumenta Vlada Distrikta u koordinaciji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH formirala je radnu skupinu koja je analizirala sve propise koji uređuju postupak izgradnje energetskih objekata u Brčko distriktu BiH, a tehničku asistenciju u radu pružao je USAID projekt “Investiranje u sektor energije” (USAID EIA).

Specijalist za pravne poslove iz USAID projekta “Investiranje u sektor energije” Eldar Tunjić kazao je kako su neki od zadataka projekta analizirati postupak izdavanja dozvola za izgradnju svih objekata energetske infrastrukture, identificirati koje su to prepreke s kojima se investitori najčešće susreću i u skladu s tim formulirati preporuke za izmjenu zakonskog okvira koji uređuje postupak izdavanja dozvola.

“Proveli smo detaljnu analizu svih sektorskih zakona koji uređuju područja koncesije, prostornog planiranja, područje građenja, upravljanja vodama i slično. Rezultati su pokazali da propisi u Brčkom imaju znatan broj nedostataka koji se ogledaju u nejasnim odredbama, a postoji i dio pravnog okvira koji nije nikako usvojen te isto tako i dio zakona koji nisu usklađeni s direktivama EU-a i najboljom međunarodnom praksom”, kazao je Tunjić.

Predstavnik radne skupine koju je formirala Vlada Brčko distrikta BiH Predrag Ljubojević rekao je kako je s današnjeg sastanka među ostalima proizašao i zaključak da će Vladi Distrikta na usvajanje biti dostavljene preporuke koje su danas predstavljene.

“Prezentacija će biti upriličena i u Skupštini gdje su donositelji odluka, a jedan od zaključaka je da ćemo dobiti pomoć u izradi novih zakona koji nam nedostaju, poput zakona o električnoj energiji, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije te da ćemo nastaviti raditi na izmjenama postojećih zakona prema preporukama koje su nam predstavljene”, kazao je Ljubojević.

- Oglašavanje - prezentirane preporuke za otklanjanje prepreka za investiranje u sektor energije

Prezentaciji su nazočili dogradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić, predstojnik Odjela za komunalne poslove Zoran Bulatović, predstavnici drugih mjerodavnih Vladinih odjela, JP “Komunalnog Brčko”, OHR-a, OESS-a kao i Državne regulatorne agencije, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima